Achterhoek / Gelderse Vallei

Met Pasen eropuit? Hier kan je heen

Paaseieren zoeken. Dat kan dit weekend op heel veel plaatsen.
Paaseieren zoeken. Dat kan dit weekend op heel veel plaatsen. © Pixabay
ARNHEM - Wil je niet naar de meubelboulevard en zit een elektrische auto op de autoshow er nog steeds niet in? Omroep Gelderland geeft je tips wat te doen met Pasen.

Paaseieren zoeken bij een kasteel

Bezoek een kasteel! Bijvoorbeeld in Rozendaal. Tijdens de paasdagen is er van alles te doen in en om kasteel Rosendael. Geniet op een picknickkleed van een glas wijn en een lekker hapje. Er is een paasmarkt met ook leuke activiteiten voor kinderen. Zij kunnen meedoen aan een paasspeurtocht langs de paden, struiken en grachten. Deze speurtocht duurt ongeveer een uur. Je kunt er zondag en maandag terecht tussen 11.00 en 17.00 uur.
Adresgegevens: Rosendael 1, Rozendaal

Paaspop in Zieuwent

A-Fever.
A-Fever. © Management A-Fever
Aangezien de coronamaatregelen zo'n beetje allemaal zijn opgeheven mogen we weer naar festivals. Ga naar Paaspop. Nee, niet in Schijndel, maar in Zieuwent! Paaspop begint op zaterdag voor Pasen met onder meer een optreden van A-Fever (foto), een ABBA-coverband. Voorzitter Dave Holkenborg van Paaspop verzekert dat niemand stil kan blijven staan op hun muziek.
Verder zijn dat weekend optredens van Rondé, dj Kees van Hondt, YES-R, de Hillbilly Moonshiners en Fabulous Fif-teen. Die laatste formatie bestaat uit vijftien zangeressen en een vijfkoppige band die covers zingen en spelen van onder meer Beyoncé, Kensington, Guns ’n Roses en Bruno Mars. Paaspop begint zaterdag om 20.00 uur en zondag om 18.00 uur.
Adresgegevens: Rouwhorsterdijk 19, Zieuwent

Suppen op de Linge

Suppen.
Suppen. © Pixabay
Wil je vooral wat doen? Ga suppen op de Linge. Bijvoorbeeld in Doornenburg. Voor wie niet weet wat suppen is, dat staat voor stand up paddle. Ja staat op een surfboard en je peddelt om vooruit te komen. Zaterdag tot en met maandag kun je heerlijk relaxen op de Linge, de rivier waar je geen pleziervaart zult vinden. Dus geen stress. Je kunt er vanaf 10.30 uur terecht. Kano's en kajaks hebben ze er trouwens ook.
Adresgegevens: Koffiemolen 1, Doornenburg

Een kattenshow

Een siamese kat.
Een siamese kat. © Pxhere
Er zijn natuurlijk heel veel mensen die van dieren houden. Je kunt naar een dierentuin, kinderboerderij en houd je van katten, dan kun je naar Zutphen. Op eerste en tweede Paasdag organiseert Mundikat tussen 9.30 en 16.30 uur een paaskattenshow in de Hanzehal. Allerlei verschillende rassen zijn te bewonderen.
Wil je meer weten over voeding of over de opvoeding van jouw kat? Stel je vraag aan de standhouders of exposanten. Je kunt kijken hoe katten worden gekeurd en speciaal voor de kinderen is tussen 11.00 uur en 13.00 uur een knuffelkeuring; neem dus eigen kat mee. En vergeet je portemonnee niet, want je gaat natuurlijk niet zonder voer of een leuk speeltje naar huis.
Adresgegevens: Fanny Blankers-Koenweg 2, Zutphen

De natuur in voor een goed doel

Met Pinksteren wordt sinds jaar en dag de Roparun gehouden. Dit is een estafetteloop van ruim 500 kilometer waarbij hardlopers gemiddeld 65 kilometer lopen. Dat doen ze in teams. En voor een goed doel, zorg voor mensen die kanker hebben. Om goed voorbereid te zijn, trainen al deze teams en dat combineren ze met inzamelingsacties.
Sporten voor het goede doel kan op tweede paasdag bij Barchem.
Sporten voor het goede doel kan op tweede paasdag bij Barchem. © Facebook/Team Hollander
Een van die acties is van Team Hollander op tweede paasdag en iedereen mag meedoen aan een zwerftrail naar de Lochemse Berg, een heuvel van 49 meter hoogte. Er zijn routes van 9 en 15 kilometer. De start is om 10.00 uur bij koffie- en theehuis De Kaleberg in Barchem. Van deelnemers (aanmelden hoeft niet) wordt een donatie voor de Roparun verwacht. "We passen het tempo van de groepjes aan de aanwezigen aan. Zodoende kan iedereen mee", zegt organisator Michiel Hollander.
Adresgegevens: Lochemseweg 22, Barchem

Wandelen langs tegels in Lunteren

Is hardlopen niets voor jou? Ga dan wandelen in Lunteren. In 2010 ontstond vanuit een groep kunstenaars het idee om een speciale (klik op de pdf voor de route) 'Tegelroute Lunteren' te ontwikkelen. Die kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Nederlands Tegelmuseum Otterlo. De route voert je langs gebouwen met alle een bijzondere tegel van een kunstenaar. Het zijn er bijna zestig.
Adresgegevens: startpunt Spoorstraat 5, Lunteren
Dit weekend gaat Lisanne Halleriet op zoek naar het paasgevoel van Gelderland. Ontdek alle paasevenementen en -tradities in Vrolijk Pasen! Op eerste en tweede paasdag te zien om 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald).