Arnhem en omstreken

Wat te doen bij sextortion? 'Naar de politie, en huilen natuurlijk'

Deze meisjes hebben virtueel sextortion voorkomen in een escaperoom
Deze meisjes hebben virtueel sextortion voorkomen in een escaperoom © Omroep Gelderland
ARNHEM - Jongeren maken steeds vaker naaktfoto's en komen vervolgens flink in de problemen. Bijvoorbeeld door sextortion, afpersing met de dreiging om de foto's openbaar te maken.
De politie voerde deze week campagne op het Olympus College in Arnhem om jongeren te waarschuwen voor sextortion. Daarvoor werd een escaperoom ingezet.
Kijk hoe scholieren werden voorgelicht:
Sextortion taboe vanwege schaamte
"Jullie moeten een meisje helpen dat wordt gechanteerd. Ze dreigen naaktfoto's van haar naar familieleden te sturen", legt Floortje van der Pal van de politie uit. "Aan jullie de opdracht om binnen een kwartier vier codes te kraken om dat te voorkomen."

Wel eng

Het is bijzonder lastig, maar de leerlingen boeken uiteindelijk succes. "Het was wel spannend", vertellen de meisjes. "Het is gelukt. Wel eng dat dit kan gebeuren, want die persoon wil dat helemaal niet. Het beste is natuurlijk om zulke foto's helemaal niet te maken. Maar anders naar de politie gaan. En huilen natuurlijk!"

Schaamte

Van der Pal vindt dit soort projecten heel nuttig. "Het is vooral heel veel schaamte. En wat ze vaak niet weten, is dat het doorsturen van foto's strafbaar is. Ze pikken hier veel van op. Het hoeft niet per se via de politie, maar weet wel dat wij er voor ze zijn en ze kunnen helpen."