Achterhoek

1700 vacatures in techniek, Achterhoek zet nu in op kinderen

Kinderen van basisschool Dynamiek uit Terborg programmeren robots
Kinderen van basisschool Dynamiek uit Terborg programmeren robots © Omroep Gelderland
VORDEN - Het is vijf óver twaalf voor technische bedrijven in de Achterhoek. Er zijn 1700 vacatures in de techniek - het dubbele van een jaar eerder - en het lukt maar niet om die gevuld te krijgen. "We zijn eigenlijk al te laat en dus moeten we alle zeilen bijzetten", zegt Herbert Kerperien van het Werkgevers Servicepunt Achterhoek.
Geconcentreerde gezichten kijken naar een beeldscherm waarop allerlei balkjes te zien zijn. "We zijn een robot aan het programmeren", zegt de 9-jarige Pepijn Römer. "Dit is echt super leuk, want je kunt hier heel veel van leren", vult hij aan. "Mogen we nu testen of de robot het doet?", vraagt hij, terwijl hij samen met een klasgenoot naar het parcours rent om de robot op de baan te zetten.
We kunnen ze een heel verhaal vertellen over de technische sector, maar het is veel leuker als ze techniek ervaren
Marianne te Linde, projectleider Week van de Techniek
De leerlingen van groep 5 van basisschool Dynamiek in Terborg gaan allemaal met een robot aan de slag. "Het is een moment waarop we ze kunnen beïnvloeden om ze te enthousiasmeren voor techniek", zegt Marianne te Linde. Ze is projectleider van de Week van de techniek.
De afgelopen weken is ze samen met collega Nikki druk bezig geweest om een planning te maken zodat ruim 3500 leerlingen uit 172 schoolklassen van 28 basisscholen techniekles krijgen aangeboden. "Er is nog wel wat werk aan de winkel. Er zijn namelijk 1700 vacatures in de technieksector. Ieder jaar komen er zo'n 200 mensen van technische opleidingen af die bij technische bedrijven aan het werk zouden en dat is dus bij lange na niet genoeg."
Duizenden Achterhoek kinderen en zij-instromers enthousiast gemaakt voor techniek
Het moment waarop kinderen een schoolkeuze maken voor de technische richting ligt in de bovenbouw van de basisschool. Daarom stonden vorige week en deze week in de Achterhoek in het teken van techniek. Kinderen van basisscholen in Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst krijgen een techniekles aangeboden. Volgend jaar zijn de kinderen uit de andere gemeenten aan de beurt.

Meisjes in de techniek

De technieklessen bestaan uit heel verschillende activiteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld groepen die gaan smeden, is er een les over energieopwekking en wordt ook de interesse van meisjes gewekt door een dame die in de techniek werkt te laten vertellen over haar vak. "We proberen ze te beïnvloeden", zegt Te Linde.
"We kunnen ze een heel verhaal vertellen over de technische sector, maar dat blijft niet hangen. Het is veel leuker als ze techniek zelf ervaren. Hopelijk vinden ze het zo leuk, dat ze uiteindelijk ook die richting opgaan."
De kinderen uit groep 5 zijn enthousiast over het programmeren van de robots. Pepijn: "Nou, ik vind het wel heel leuk hoor. Misschien wil ik dit later ook wel doen."

Zij-instromers hard nodig

De focus van de regio ligt niet alleen op basisschoolkinderen. Ook zij-instromers en mensen met een uitkering worden warm gemaakt voor de techniek. Zo is er deze week een Techniek Oriëntatie Markt in de Innovatieloods in Vorden. Mensen die geïnteresseerd zijn in de techniek kunnen tijdens deze markt in gesprek met opleiders.
"We hebben de afgelopen jaren ons uiterste best gedaan om mensen de techniek in de krijgen, maar het is niet genoeg", zegt Kerperien. "Daarnaast hebben we bij het UWV en de gemeenten gekeken of er nog mensen zijn met een technische achtergrond, maar die zijn ook op. We moeten het dus hebben van mensen die nu iets anders."
We hebben de afgelopen jaren ons uiterste best gedaan om mensen de techniek in de krijgen, maar het is niet genoeg
Herbert Kerperien, Werkgevers Servicepunt Achterhoek
Je hoeft geen technisch wonder te zijn om de techniek in te gaan. "Dat is helemaal niet nodig", zegt Kerperien. "Stel je bent nu administratief medewerker, één van de minst kansrijke beroepen, dan kun je prima de techniek in."

Niet jaren de klas in

Kerperien legt uit dat de werkzaamheden hetzelfde blijven, maar dat het doel veranderd. "Nu hou je de agenda van de directeur bij. Dat doe je met een toetsenbord en een beeldscherm. In een technisch bedrijf kun je datzelfde toetsenbord bedienen. Je vult nu alleen niet de agenda van de directeur, maar je stuurt een CNC-machine aan."
Natuurlijk is er wat scholing nodig, maar nieuwelingen hoeven echt niet meer jaren de klas in. "Mensen worden opgeleid in dat wat ze nodig hebben voor de bedrijven waar ze aan de slag gaan."

Niet sexy

Als je in de Achterhoek woont dan is de kans groot dat je of in de zorg of in de techniek werkt. Het zijn de twee sectoren met het grootste aantal banen. Toch is het voor beide sectoren moeilijk om mensen te vinden. "Als het gaat om de techniek dan denken mensen vaak dat je in donkere, vieze hallen werkt met vonkenregens. Dat is absoluut niet waar. 90 procent van de technische bedrijven heeft dat allang niet meer", zegt Kerperien.
Ze doen er in de Achterhoek dan ook alles aan om dat imago te veranderen en nieuwe mensen aan zich te binden. Maar met het oog op de toekomst en het verdwijnen van pensionado's van de arbeidsmarkt, lijkt het probleem moeilijk te tackelen.

Zie ook: