Gelderland

Saharazand op de zonnepanelen: dit moet je wél en absoluut níet doen

Saharastof op zonnepanelen vermindert de opbrengst.
Saharastof op zonnepanelen vermindert de opbrengst. © Omroep Gelderland (archief)
DUIVEN - Bezitters van zonnepanelen hoorden in maart de kassa rinkelen. De zon scheen uitbundig en leverde meer zonne-uren op dan ooit tevoren. Daarna was het een paar weken iets minder, maar nu is er weer zon in aantocht. Er komt echter ook Saharastof aan en dat gaat op de zonnepanelen zitten. Dat gaat ten koste van het rendement. Althans, dat denken veel mensen. Is het ook echt zo?
De deskundigen zijn het er wel over eens: veel vuil op de zonnepanelen brengt het rendement omlaag. En dat geldt dus ook voor Saharazand. Verwarmingsexpert Feenstra - met vestigingen in Apeldoorn, Duiven en Tiel - gaat uit van een rendementsverlies van 2 à 3 procent op jaarbasis, wanneer de zonnepanelen vies zijn en niet worden schoongemaakt.
Volgens het bedrijf wordt rendementsverlies deels ook teniet gedaan door regenbuien die de panelen schoonspoelen. Maar niet alle vuil zal dan wegspoelen: vogelpoep, bijvoorbeeld, gaat er bijna niet vanzelf af. Volgens Feenstra heeft het eigenlijk alleen zin om de panelen zélf schoon te maken, omdat het inhuren van een professioneel schoonbedrijf zo duur is, dat het verlies van rendement er tegenop weegt.
"De telefoon stond roodgloeiend en de mailbox stroomde vol", zegt Raymond Reijnders van Solar Cleaning Solutions in Giesbeek. Vorige maand, toen er ook al Saharastof naar beneden kwam, had het gespecialiseerde schoonmaakbedrijf er handenvol werk aan. "Mensen gaan soms eerst zelf aan de slag met een lange telescoopborstel van de Blokker, maar merken al snel dat dat niet echt werkt. Die borstel buigt makkelijk door en dat maakt het vermoeiend, zeker als je veel panelen op het dak hebt."

Het belangrijkste advies is om geen kraanwater te gebruiken, maar gedemineraliseerd osmosewater. "Daarin zit geen kalk, dus dat droogt streeploos op", zeggen ze bij het eveneens gespecialiseerde Wattschoon Wentinck in Bemmel. Ook dat bedrijf waarschuwt voor de gevaren van werken op ladders en op op hoogte. "Wij kunnen een hoogwerker inzetten en proberen iedereen te helpen. Maar zodra het Saharastof naar beneden komt, hebben we het meteen een stuk drukker."

Nieuwe panelen

Als je dan tóch besluit zelf het dak op te gaan, dan is het schoonmaken ook nog geen sinecure. Volgens de deskundigen van Dijkman zonne-energie kun je de eerste drie jaar het beste de zonnepanelen zelf helemaal niet schoonmaken. Nieuwe panelen worden geleverd met een beschermende coating. Deze kan er af worden gewassen en dat moet je zien te voorkomen. Het bedrijf raadt dan ook aan pas met schoonmaken te beginnen, wanneer na verloop van jaren te zien is - bijvoorbeeld via de app - dat de opbrengst iets terug begint te lopen.

Uit den boze

En dan nog moet het schoonmaken uiterst voorzichtig, met osmosewater: dat is vrij van kalk en andere stoffen. Gebruik je dit in combinatie met een zeem of zachte doek, dan is er de minste kans op beschadigingen. Absoluut uit den boze zijn schuursponsjes, schuurmiddelen, een hogedrukspuit of een ruitenkrabber. Dan is de kans op beschadiging van de zonnepanelen groot. Ook allesreinigers of groene zeep kunnen de beschermingslaag van de panelen aantasten. Op de markt zijn speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen voor de panelen.
Geadviseerd wordt om ze vóór april schoon te maken, omdat dan een periode van vier à vijf maanden aanbreekt met het hoogste rendement in het jaar. Ook kan het nog handig zijn om de schoonmaak in de ochtend of avond te doen. Midden op de dag kunnen door zonnestraling de panelen erg warm worden. Dat kan weer leiden tot vlekken - of zelfs beschadiging - als het water te snel opdroogt.