Arnhem en omstreken

Stalker belt 1500 keer naar Rijnstate: drie jaar cel

De man belde in een maand tijd liefst 1500 keer naar Rijnstate.
De man belde in een maand tijd liefst 1500 keer naar Rijnstate. © ANP (ter illustratie)
ARNHEM - Een man is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel voor onder meer het stalken van ziekenhuispersoneel. Zo belde hij in een maand tijd liefst 1500 keer naar ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.
Volgens het gerechtshof belde de stalker, een twintiger uit het Friese Dantumadiel, drie jaar geleden omgerekend zo’n vijftig keer per nacht naar Rijnstate. De stalker pleegde zijn telefoontjes vooral tussen 01.00 en 04.30 uur.
Het ziekenhuispersoneel werd er bang van, niet alleen van de hoeveelheid telefoontjes, maar ook van de inhoud. Bovendien belastte de man de telefoonlijn zodanig, dat de receptie en beveiliging minder goed bereikbaar waren.

Oplichting en witwassen

De celstraf die hij kreeg opgelegd, was niet alleen voor het constant lastigvallen van ziekenhuis Rijnstate. Ook andere ziekenhuizen ervaarden overlast van de man.
De Fries werd eind 2020 al veroordeeld tot twee jaar cel, maar ging net als justitie in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie eiste 3,5 jaar cel, maar dat werden er dus drie.

‘Onverantwoordelijk en eenzaam’

De man maakte zich ook schuldig aan oplichting en witwassen. Hij deed zich bijvoorbeeld voor als gerechtsdeurwaarderskantoor en wist mensen zo geld afhandig te maken.
Volgens het hof hield de man er een ‘onverantwoordelijke levensstijl’ op na. Hij bracht het grootste deel van zijn tijd door in buitenlandse hotels en casino’s en verdiende zijn geld met internetoplichtingen. Zijn stalkingsgedrag zou zijn voortgekomen uit eenzaamheid.