Arnhem en omstreken

Deze kinderen weten nu alles over de oranje kabels in hun straat

Basisschoolleerlingen leren in de bus alles over glasvezel.
Basisschoolleerlingen leren in de bus alles over glasvezel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Datasnelheid, downloaden en streamen. Het zijn woorden die de meeste mensen tegenwoordig dagelijks gebruiken. Het hoort bij het internet, zoals het internet bij ons is gaan horen. Maar de techniek erachter, daar weten we minder van. Leerlingen van basisschool de Laarakker in Arnhem brachten daarom maandag een bezoekje aan de glasvezelbussen van KPN.
Eigenlijk zijn het escaperooms, die glasvezelbussen. De groepjes leerlingen moeten puzzels oplossen en vragen beantwoorden, die ze kennis opleveren over de techniek van het internet. Het oude internet dat vaak traag was en eruit klapte in de koperbus en het nieuwe glasvezelinternet in de andere bus. "Dat krijgen wij ook thuis, zo'n oranje kabel", roept één van de deelnemende leerlingen. "Ik hoop dat dat beter is dan we nu hebben. Betere wifi, dan wordt mijn telefoon ook wat sneller."
De leerlingen krijgen uitleg over de oranje kabels in hun straat:
Kinderen krijgen les: wat doen die oranje kabels in de straat?
De komende jaren worden honderden miljoenen geïnvesteerd in de uitrol van glasvezelinternet. Een open netwerk waar alle providers hun diensten op kunnen aanbieden. Om duidelijk te maken waarom dat geld wordt uitgetrokken, heeft KPN de twee bussen ingericht.

Langs scholen

Nederland is in vergelijking met andere landen goed verbonden met het internet. Dat dat niet vanzelfsprekend is, is iets wat de initiefnemers de leerlingen willen meegeven. De bussen bezoeken de komende maanden verschillende basisscholen in Gelderland die de lessen willen aanbieden aan hun leerlingen.

'Best moeilijk'

Maandag storten kinderen van de Laarakker in Arnhem zich enthousiast in de escaperooms. Drie jonge medewerkers van KPN staan buiten de bussen en helpen de scholieren die binnen zijn met walkie talkie de opdrachten uit te voeren.
En dat is niet voor niets. "Best moeilijk", roept een meisje dat met rode koontjes naar buiten komt. "Laserstralen die via spiegels razendsnel informatie verder brengen. Dat is wat er eigenlijk in een glasvezelkabel gebeurt. Dat wist ik niet."
De mobiele escape experience doet tot en met juni behalve de rest van Nederland nog Ede, Apeldoorn en nog een keer Arnhem aan.