Gelderland

Positieve zelftest? Je kunt niet meer altijd en overal een PCR-test doen

Dit gaan we steeds minder vaak zien, een PCR-test bij een testlocatie van de GGD.
Dit gaan we steeds minder vaak zien, een PCR-test bij een testlocatie van de GGD. © ANP
DOETINCHEM - Je hoeft niet meer naar een testlocatie als een zelftest op corona positief is. Maar dat betekent niet dat alle PCR-testlocaties sluiten. Wel schalen de GGD'en in onze provincie af.
Wie positief zelftest moet na vijf dagen thuisblijven en minimaal 24 uur klachtenvrij zijn om weer naar buiten te mogen. De testlocaties van de GGD Noord- en Oost Gelderland blijven voorlopig open, meldt GGD Noord- en Oost-Gelderland aan mediapartner REGIO8.
"Gelderland is een grote provincie en we moeten mensen die kwetsbaar zijn de mogelijkheid geven zich te laten testen", zegt Trea ten Kate van GGD Noord- en Oost-Gelderland, tegen Omroep Gelderland.

Minder vaak open

Over de wijzigingen van testlocaties in Gelderland-Zuid, omdat het testadvies is vervallen, valt volgens een woordvoerster nog weinig te zeggen.

30.000 testen per dag

Zelftesten op het coronavirus zijn voortaan de norm, maar de GGD'en houden volgens voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR genoeg testcapaciteit aan om 30.000 testen per dag af te nemen. De medewerkers van de teststraten 'zitten grotendeels even niets te doen' zei voorzitter Rouvoet maandag op NPO Radio 1. Het is volgens hem niet te doen om 'in lengte van maanden de volledige capaciteit in stand te houden'.
Over de vraag hoeveel testcapaciteit op de langere duur moet overblijven, zijn de GGD'en in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid. Rouvoet noemt het belangrijk om als het nodig is weer te kunnen 'opschalen' binnen drie tot vijf weken, bijvoorbeeld als een nieuwe coronavariant opduikt die schadelijker is dan de omikronvariant die nu rondgaat.

Aantal testen daalt al weken

Het aantal afgenomen testen daalt al een paar weken. Rouvoet verwacht een verdere afname nu het advies vervalt om na een positieve zelftest voor bevestiging naar de teststraat van de GGD te gaan. Sommige mensen zullen toch nog naar de GGD gaan, bijvoorbeeld omdat ze voor een reis naar het buitenland een negatief testresultaat nodig hebben. Of omdat ze bewijs willen hebben voor het geval dat ze langdurige klachten overhouden aan de infectie.
"Op het moment dat je een zelftest hebt gedaan, weet je nog niet dat je long covid zult krijgen", aldus Rouvoet. "Het ministerie heeft wel gezegd dat long covid altijd vast te stellen is door een arts en dat je daar dan ook bij het UWV mee uit de voeten kunt voor een uitkering. Maar ik geloof niet dat iedereen daarvan overtuigd is."
Hij oppert dat het misschien een oplossing is om positieve zelftesten te registreren, bijvoorbeeld bij de huisarts.