Rivierengebied

Vrouw (35) overlijdt tijdens het detoxen: hoe gevaarlijk is ontgiften?

Tijdens een detoxkuur drinken mensen vaak alleen sapjes.
Tijdens een detoxkuur drinken mensen vaak alleen sapjes. © ANP
HEESSELT - Een vrouw is eind maart overleden tijdens een ontgiftingskuur in Heesselt. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar het overlijden. Het roept de vraag op: hoe zit het met de risico's van een detoxkuur?
Volgens de krant Het Laatste Nieuws is het slachtoffer een 35-jarige Belgische vrouw, die onwel is geworden na een detoxbehandeling in Heesselt (gemeente West Betuwe). Een woordvoerder van de politie laat weten dat op 27 maart inderdaad een overleden vrouw is aangetroffen in een woning in die plaats. De politie doet onderzoek naar het overlijden en verwacht dat dit nog enkele maanden in beslag neemt.
Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend. Er wordt onder meer onderzocht of de vrouw chemische stoffen heeft binnengekregen voor haar dood.
Twee mensen zijn korte tijd aangehouden na de vondst van de dode vrouw. Het gaat om de bewoner van het huis en een vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats. De twee zijn, in afwachting van het onderzoek, vrijgelaten.

Wat is detoxen eigenlijk?

Een detox- of ontgiftingskuur is bedoeld om afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Het wordt ook wel 'ontslakken' genoemd en de kuren worden in verschillende varianten aangeboden. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding & Ziekte bij de Wageningen Universiteit, vertelt: "Zo'n ontslakkingskuur omvat vaak een korte periode waarin iemand bijvoorbeeld alleen sappen of zelfs alleen water drinkt."
Daarnaast worden vaak supplementen, bijvoorbeeld in de vorm van pillen of speciale thee, aangeprezen. "Onnatuurlijk", noemt Kampman het. "Zo werkt het lichaam niet. Je lijf is doorlopend bezig met opschonen, dat is de taak van je lever en je nieren."

Regelrechte fabel

Francis van Dijk biedt detoxprogramma's aan in Didam en is het hier niet mee eens. "Een detox kan helpen om bijvoorbeeld darm-, stoelgang- of huidproblemen aan te pakken. Ook helpt het sommige mensen van klachten als hoofdpijn af."
Wel moet het volgens Van Dijk veilig gebeuren. Toen ze las over de overleden vrouw dacht ze gelijk: 'dit is geen gewone detox geweest'. "Met een detox ruim je vervuiling in het lichaam op, maar iemand gaat niet dood van fruitsappen. Het gaat mis als er vreemde middelen gebruikt worden of als iemand ineens volledige stopt met eten of drinken."
Hoogleraar Kampman stelt dat een weekje sappen drinken inderdaad niet dodelijk is. Toch onderstreept zij dat kuren met een darmspoeling of supplementen niet nodig zijn. "Er wordt veel geld verdiend met dit soort kuren, terwijl wetenschappelijk niet vaststaat dat het werkt."

Gevaren van supplementen

Daarnaast waarschuwt Kampman voor de gevaren. "Mensen die een ontslakkingskuur doen, moeten goed gemonitord worden. Kwetsbare mensen of ouderen moeten het ook echt van tevoren bespreken met een arts."
Supplementen kunnen daarnaast volgens haar gevaarlijk zijn, omdat mensen zich niet aan de maximale dosis houden. "Dat geldt ook voor kruidensupplementen: als je te veel neemt, dan is het gewoon giftig."
Renger Witkamp, hoogleraar Voeding & Farmacologie bij de Wageningen Universiteit, onderschrijft dat. "Mensen gebruiken regelmatig verkeerde kruiden of bijvoorbeeld paddenstoelen, die van de andere kant van de wereld komen."

Toxische shock

Het kan ook zijn dat iemand verkeerd reageert op supplementen. "Door een wisselwerking met andere medicatie bijvoorbeeld." De hoogleraar wijst ook op de gevaren van sommige laxeermiddelen bij een darmspoeling. "In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een toxische shock, als het maagdarmkanaal heftig reageert op bepaalde laxeermiddelen."
Hoe 'natuurlijk' het soms ook klinkt: het gevaar wordt er niet minder door. Witman: "Moeder Natuur maakt sterke stoffen. Sommige dingen breken we als mens snel af, maar andere dingen zijn voor ons echt giftig".
Ellen Kampman sluit zich daarbij aan: "Ik zeg altijd: veel soorten chemotherapie zijn ook plantaardig. Dat betekent alleen niet dat het goed is voor je gezondheid."