nieuws

Buurtvereniging woedend om illegaal aangelegde parkeerplaats

Volgens de buurtvereniging is de parkeerplaats op het landgoed illegaal.
Volgens de buurtvereniging is de parkeerplaats op het landgoed illegaal. © Omroep Gelderland
HULSHORST - De gemeente Nunspeet én de provincie zijn hun boekje te buiten gegaan met het aanleggen van een parkeerplaats in het Natura2000 gebied bij Landgoed Hulshorst. Dat vindt althans de buurtvereniging. Voor de aanleg van de parkeerplaats zijn namelijk bomen gekapt en struiken weggehaald en dat mag niet zo maar omdat het om een Europees beschermd gebied gaat. Maar volgens de gemeente Nunspeet is er niets aan de hand en is een vergunning voor de parkeerplaats niet nodig.
Het gaat om de parkeerplaats op het Landgoed Hulshorst. Hij is door de gemeente aangelegd speciaal voor bezoekers van horecagelegenheid 'Het Koetshuis'. Voor de aanleg van de parkeerplek is een aantal bomen gekapt en omdat het om zogenaamd 'Natura 2000-gebied' gaat is normaalgesproken een vergunning van de provincie nodig. Volgens de buurtvereniging is die aanvraag niet goed geregeld en is de parkeerplaats dus illegaal.
In de onderstaande video legt Wijnand Kooijmans van de buurtverening Hulshorst de bezwaren uit:

Compensatie

Volgens wethouder Leen van der Maas (SGP) van de gemeente Nunspeet is er echter helemaal geen vergunning nodig. Dat zou blijken uit onderzoek dat de gemeente heeft gedaan. Volgens de wethouder is de gemeente nu nog in konklaaf met de provincie over het aantal bomen dat als compensatie terug moet worden geplaatst.

Onderzoek

De provincie laat weten dat de zaak op dit moment wordt onderzocht. Er is een toezichthouder geweest en de vraag is of er wel of niet een vergunning nodig was voor de aanleg van de parkeerplaats. Daar is eerst nog meer informatie voor nodig, zegt een woordvoerder van de provincie. Meer kan ze er op dit moment niet over zeggen.
De buurtvereniging wacht de uitkomsten van dat onderzoek af, maar voelt zich niet geheel serieus genomen door de overheid. "Als ik een schuurtje illegaal plaats, moet ik hem weer afbreken", zegt Wijnand Kooijmans. "Maar hier gebeurt het allemaal gewoon. Dat is erg frustrerend ja."