Stedendriehoek / Achterhoek

Van politiewoordvoerder tot stadsgids: Anton leidt bezoekers rond in Zutphen

Van politiewoordvoerder tot stadsgids: Anton leidt bezoekers rond in Zutphen
Van politiewoordvoerder tot stadsgids: Anton leidt bezoekers rond in Zutphen © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Jarenlang klonk zijn stem bijna dagelijks op de radio en de televisie. Anton de Ronde was als woordvoerder 25 jaar het gezicht van de politie in de Achterhoek en op de Veluwe. Zeven jaar geleden ging hij met pensioen. “Korte tijd later meldde ik me aan als stadsgids in Zutphen. Ik hou van mooie verhalen vertellen.”
In zijn werkzame leven kreeg Anton te maken met dramatische gebeurtenissen, waarover hij de media te woord moest staan. Aan sommige zaken denkt hij nog regelmatig terug. “De verdwijning van Joanne Noordink uit Aalten blijft me altijd bij. Zij werd later dood aangetroffen. Ook de vondst van een dood baby’tje in Doetinchem vond ik zeer aangrijpend. Het jongetje kreeg de naam Sem Vijverberg. Helaas zijn de ouders nooit gevonden.”
Verslaggever René Arendsen organiseerde zaterdagochtend een rondleiding voor luisteraars van Radio Gelderland door de binnenstad van Zutphen onder leiding van Anton de Ronde.

Zutphenkunde

Anton de Ronde leidt gemiddeld drie groepen per maand door de Zutphense binnenstad. “Ik vond mijn werk als politiewoordvoerder mooi, maar ik wilde graag ook nog andere dingen doen in mijn leven. Toen ik me aanmeldde als stadsgids moest ik eerst de cursus Zutphenkunde volgen. Ik slaagde met de hakken over de sloot. Maar ik lees veel en ik doe veel onderzoek op internet. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen over deze stad. Ik hoop dat veel mensen met mij of één van mijn collega’s van het gilde op pad gaan om Zutphen te ontdekken.
Anton de Ronde als stadsgids
Anton de Ronde als stadsgids © Omroep Gelderland
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.