Noord-Veluwe

Dit echtpaar vangt vluchtelingen mét huisdieren op in hun boerderij

Het hondje uit Oekraïne dat bij Hermien in huis woont.
Het hondje uit Oekraïne dat bij Hermien in huis woont. © Omroep Gelderland
ELSPEET - Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne, maar Hermien Bos uit Elspeet gaat nog een stapje verder. Zij vangt vluchtelingen op mét hun huisdier. Zo voorkomt ze dat dier en baasje bij aankomst in Nederland van elkaar gescheiden moeten worden.
Uit de keuken van de boerderij van Hermien en haar man Hans klinkt een hels kabaal. De vijf honden van Hermien zijn al dagen van slag door de komst van vier Oekraïnse vluchtelingen en een kleine Yorkshire Terrier.

Traumatisch verleden

"We hebben vijf honden, dat zijn allemaal 'tweede kans' honden", vertelt Hermien. De dieren hebben een traumatisch verleden. Al weet Hermien niet precies wat hen is overkomen, de dieren zijn extra gevoelig voor nieuwe prikkels.
Bekijk de video hieronder over de honden bij Hermien:
Hermien vangt Oekraïense huisdieren op
Toch wist Hermien meteen dat ze wat wilde doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze had zich eerst aangemeld voor reguliere opvang, maar kreeg daar geen antwoord. Via vluchtelingenwerk kwam ze terecht op de website van Hulp voor Dieren uit Oekraïne en gaf zich op voor de opvang van huisdieren met baasjes. "Zodoende hebben we sinds vorige week woensdag twee moeders met ieder een dochter en een hondje in huis."

Veel regelen

Het leven van het echtpaar Bos staat sindsdien op z'n kop, want het is druk in huis. De communicatie met de vrouwen verloopt via een speciale vertaalapp op de mobiele telefoons.
Er moet veel geregeld en gedaan worden door Hermien, maar ze doet het met liefde. "Als je 2500 kilometer heb gereisd en je komt in Nederland aan, dan kan ik me voorstellen dat je kapot gaat als ze zeggen dat je dier naar het asiel moet omdat ze het er niet bij kunnen hebben. Voor deze mensen is het eindeloos dat het hondje mee kan en wij hebben er alleen maar plezier van."
Hermien Bos uit Elspeet.
Hermien Bos uit Elspeet. © Omroep Gelderland
Hermien staat er trouwens niet helemaal alleen voor. In Elspeet worden op dit moment 42 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen, al is Hermien de enige die ook nog een hondje opvangt.
"We hebben heel veel hulp in Elspeet. Er worden lessen gegeven, de kinderen gaan al naar school, er is Engelse les, er zijn verschillende sporten waar ze bij kunnen aansluiten. Als iedereen iets doet waar die goed in is, dan komen we met z'n allen wel tot een goed resultaat. Ja, het is inderdaad druk zo, maar er kan er altijd nog wel eentje bij, vinden we."