Noord-Veluwe

Een vluchteling mét huisdier: waar moeten ze naartoe?

Een hond met de Oekraïense vlag tijdens een demonstratie.
Een hond met de Oekraïense vlag tijdens een demonstratie. © ANP
ELSPEET - Het is even wennen in het land van vluchtelingenopvang: Oekraïense vluchtelingen die huis en haard verlaten, samen met hun huisdier. Maar waar moeten die naartoe in Nederland? Dierenorganisaties proberen zo goed en zo kwaad als het kan onderdak te vinden voor huisdier én baasje.
Het is het zoveelste voorbeeld dat de Nederlandse crisisorganisatie vooral gericht is op mensen, zeggen de dierenhulporganisaties die samen het Meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne startten. "Dat was ook al het geval bij de overstromingen in Limburg. Huisdieren zijn een belangrijk onderdeel van het gezin. Maar de meeste opvanglocaties - voor daklozen, vluchtelingen, of anderen - zijn niet ingericht op huisdieren. De overheid zegt dan gewoon nee", zo stelt woordvoerder Sabine Zwiers van het IFAW.
Met het Meldpunt in de lucht proberen ze nu, zo goed en zo kwaad als het gaat, vluchtelingen met huisdieren onder te brengen bij gastgezinnen. In de opvangcentra van de overheid zijn ze immers niet welkom. "We hebben nu 750 gastgezinnen die hebben aangegeven wel vluchtelingen mét dier op te vangen. En meer dan 4100 gastgezinnen die wel dieren willen opvangen, maar geen mens", somt woordvoerder Niels Kalkman van de Dierenbescherming op.

Twintig dieren ondergebracht

Dat betekent niet dat al die gastgezinnen al een dier in huis hebben. "We hebben tot nu toe veertig matches geregeld, waarvan er twintig geplaatst zijn."
Toch zijn er de afgelopen anderhalve maand zeker meer dan veertig huisdieren mee naar Nederland gekomen. "De eerste grote stroom vluchtelingen met huisdieren had al een binding met ons land, bijvoorbeeld omdat ze hier familie hadden. Die hebben grotendeels zelf de opvang geregeld", verklaart de woordvoerder.

Dierenarts

Die mensen hadden vooral hulp nodig bij zorg van de dierenarts, in verband met bijvoorbeeld inentingen die in Nederland verplicht zijn. "Nu zien we dat het gaat knellen met mensen die naar de overheidsopvang moeten en daar hun huisdier niet mee mogen nemen", signaleert Kalkman.
Vluchtelingen die zich nu melden met huisdieren, worden in contact gebracht met het meldpunt dat op zoek gaat naar een opvangplek waar ook het dier welkom is. "Elke dag hebben we twee vrijwilligers van het meldpunt bij de Jaarbeurs in Utrecht staan, voor mensen die daar aankomen met dieren. De Jaarbeurs is de grote hub van Nederland, maar we merken ook dat in andere provincies grote groepen vluchtelingen samenkomen. Daar hebben we contact met het Rode Kruis: zij doen dan de intake of ze sturen de mensen door naar de Jaarbeurs."
Uiteindelijk is het ideale plaatje dat vluchteling met huisdier bij een gastvrij Nederlands gezin terecht komt. Maar de dierenhulporganisaties leggen de lat nog hoger. Het IFAW: "De overheid is nu bezig met het opzetten van grootschalige opvang. Daar zitten wij ook aan tafel. In de nieuwe opvang moet meteen een dierenarts er bovenop zitten en het moet een plek zijn waar dieren bij mensen kunnen blijven."