Stedendriehoek

Age begon een Voedselbank: 'Niemand mag met honger naar bed'

APELDOORN - Age Karrenbelt richtte een aantal jaren geleden een platform op: ikgamethongernaarbed.nl. Na de dood van zijn vrouw kookte hij vaak teveel voor zichzelf en zijn zoons. Hij had eten over. Hij zette zijn kliekje op Facebook, vroeg of iemand het kon gebruiken en zo was het idee van zijn platform geboren.
Het voedsel verkrijgt de 51-jarige Age door donaties, sponsoring en dankzij een inmiddels uitgebreid netwerk. Mensen die het niet breed hebben kunnen zo toch aan een maaltijd komen.
"Ik merk dat mensen vanwege de hogere energieprijzen zich sneller aanmelden op de site, omdat ze te weinig geld hebben voor de dagelijkse boodschappen", zegt Age.
Maar de laatste maanden melden zich ook meer mensen aan uit de middenklasse. "Dat zijn mensen die normaal goed rond kunnen komen, maar nu te weinig geld over houden om eten te kopen."
Bekijk de video over Age:
Age begon een Voedselbank: 'Niemand mag met honger naar bed'

Schaamte

De schaamte bij mensen om bij Age eten te halen komt nog steeds voor. "We moeten dat met z'n allen doorbreken, want dat is nergens voor nodig."
Wat drijft Age, die al 25 jaar fulltime glazenwasser is, zich zo in te spannen voor zijn medemens? "ik vind het gewoon leuk om te doen. Ik heb er plezier in mensen daarmee te helpen."
Op dit moment zijn mee dan 700 mensen lid van zijn paltform. "Dat zijn gevers en nemers." Age kan zich goed inleven in de mensen die gebruik maken van zijn Voedselbank.
"Ik heb zelf ooit een jaar mijn eten gehaald bij de Voedselbank.. Vooral gezinnen met jonge kinderen die moeilijk rond kunnen komen motiveert hem. "Een kind mag niet met honger naar bed in Nederland. Daar kan ik niet tegen. Als zo'n gezin zich meldt, word ik helemaal gek en geef ik vol gas."