Stedendriehoek

Uniek kijkje in Paleis Het Loo: dit is het resultaat van vier jaar verbouwen

De zitkamer die Wilhelmina inrichtte op 16-jarige leeftijd.
De zitkamer die Wilhelmina inrichtte op 16-jarige leeftijd. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Paleis Het Loo in Apeldoorn gaat over een week weer open, na een verbouwing van ongeveer vier jaar. Alle kamers zijn weer in originele staat ingericht, asbest is uit het pand gehaald én de installaties zijn aangepast naar de huidige tijd. Toch is nog niet alles af.
Het was vier jaar hard werken, maar hoofdconservator Johan de Haan is trots op het resultaat. "Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat het af is. Soms vragen mensen mij wel: 'Had het niet wat sneller gekund?' Zeker, maar we hebben voor kwaliteit gekozen. Dus liever iets langer bezig en dat het dan goed is, dan dat we over vier jaar weer kunnen verbouwen."
In het paleis is een groot deel van de kamers aangepast. "We hebben eigenlijk alles weer op de juiste plek gezet", legt De Haan uit. "Dus waar de kamer vroeger was, zit 'ie nu weer, met correcte inrichting. Dat geeft een mooi effect, omdat je dan echt kunt zeggen: 'Zo was het'.
Bekijk hier binnen in het vernieuwde paleis:
Uniek kijkje in Paleis Het Loo: dit is het resultaat van vier jaar verbouwen
Bezoekers kunnen in het vernieuwde museum kiezen voor twee routes. Eén leidt langs de ruimtes van Koning-Stadhouder Willem III en zijn vrouw koningin Mary, de andere route gaat langs de vertrekken van koningin Wilhelmina. "Zo nemen we de bezoeker mee langs twee tijdsperken", zegt de hoofdconservator.

Appartement

"Willem III en Mary zijn de eerste koninklijke bewoners van het paleis nadat ze het kochten in 1684. De oostervleugel hebben we teruggebracht naar die tijd."
Wat bijzonder en uniek in Nederland is, is dat de appartementen van Mary zichbaar zijn geworden. "De minst belangrijke gasten werden ontvangen in de voorste kamer, was je wat belangrijker, dan mocht je opschuiven naar een kamer verder, waar ook een sierbed staat. Alleen echt intimi kwamen via de kleedkamer in de laatste kamer, waar onder meer spelletjes werden gespeeld en het uitzicht op de tuin het beste was."
De kamer voor intimi.
De kamer voor intimi. © Omroep Gelderland
Aan de andere kant van het paleis zijn de vertrekken in de tijd van koningin Wilhelmina te zien. Absoluut pronkstuk is de zitkamer die Wilhelmina als 16-jarige inrichtte in 1896. "We hebben hem ingericht zoals Wilhelmina 'm heeft gekend. Op de stoelen die hier staan heeft ze gezeten, ze heeft het plafond gezien en de schilderijen heeft ze bekeken."

Begrijpen hoe het werkt

Door via de routes langs de vertrekken te lopen, hoopt het paleis de bezoeker te boeien. "Mensen zijn op zoek naar verhalen. We willen hen laten begrijpen hoe de bewoners hier hebben gewoond", legt directeur Michel van Maarseveen uit. "Het is een paleis, maar het was natuurlijk ook een huis. Daar hebben we in geïnvesteerd."
Toch is nog niet het hele paleis af. "We zijn nog bezig met de aanleg van een ondergrondse uitbreiding, waar de bezoekers straks binnenkomen. Dat is nodig om betere publieksfaciliteiten te bieden en meer van de collectie te laten zien. Daarnaast gaan we een juniorpaleis voor kinderen bouwen. Het wordt heel erg mooi, het is alleen wel pas volgend jaar af."