Stedendriehoek

Rachel ontwerpt kleding voor blinden: 'Winkels zijn niet toegankelijk'

Rachel Lourens (links) en Marjolein van den Broek bij de SeeFeel-collectie
Rachel Lourens (links) en Marjolein van den Broek bij de SeeFeel-collectie © Omroep Gelderland
APELDOORN - Voor iemand met een visuele beperking is kleding uitzoeken een hele opgave. Kledingontwerpster Rachel Lourens maakte daarom een kledinglijn speciaal voor blinden en slechtzienden. Ook voert ze campagne om winkels voor hen toegankelijker te maken.
Of je ze mooi vindt of niet, de kledingstukken van Rachel Lourens moet je vooral voelen. De kledingontwerpster heeft haar SeeFeel-collectie tot in detail uitgedacht. “In elk ontwerp zit iets voelbaars, zoals een plissémouw, of wol aan een denimjasje.”
Kijk naar een reportage waarin Lourens vertelt over haar werk:
Rachel ontwerpt kleding voor blinden: 'Winkels zijn niet toegankelijk'
Zelf kan Lourens prima zien. Ze sprak met blinden en slechtzienden om te polsen waar behoefte aan is. In groot lettertype én in braille staan nu daarom de maat en kleur omschreven, zowel op het prijskaartje als in het kledingstuk. Achterop is een klein label genaaid. “Zo trek je je jurk niet per ongeluk verkeerd om aan.”

'Kleren zijn leuk maar moeilijk'

Dat winkelen met een visuele beperking niet altijd leuk is, weet ook Marjolein van den Broek uit Arnhem. Sinds een aantal jaar is ze volledig blind. “Ik vind kleren leuk, maar ook moeilijk. Omdat je er toch wel dingen van mist.” Tot nu toe gaat ze af op het advies van bijvoorbeeld haar dochter.
Tekst in braille op het kledinglabel
Tekst in braille op het kledinglabel © Omroep Gelderland
Lourens vindt dat winkeliers veel beter zouden moeten inspelen op de behoeften van mensen met een beperking. Geen drempels, bredere doorgangen, of kledinglabels met braille. “Veel ondernemers willen er niet aan. Die zeggen dat mensen met een beperking niet in hun winkels komen. Maar dan denk ik: waarom denk je dat dat is? Omdat je niet toegankelijk bent!”

Campagne

De Apeldoornse ontwerpster ontwikkelt daarom een dienst. Door training en advies hoopt ze winkeliers aan een keurmerk voor toegankelijkheid te helpen. “Ik ga campagne voeren om mensen bewust te maken van de problemen. Zodat mensen gaan vragen aan de winkels: wat doen jullie aan toegankelijkheid?”
Marjolein straalt als ze een spijkerjasje aantrekt
Marjolein straalt als ze een spijkerjasje aantrekt © Omroep Gelderland
De visueel beperkte Marjolein van den Broek juicht dit initiatief van harte toe. Ook denkt ze dat er wel behoefte is aan de SeeFeel kledingcollectie. Ze voelt aan de wollen rand van een spijkerjasje, in dezelfde kleur blauw als haar kunstogen. “Het is heel fijn om te weten wat je precies draagt.” Ze straalt als ze het aantrekt. “Ik word er helemaal hebberig van. Wat mooi dat dit kan!”