Gelderse Vallei

Politie grijpt in bij groot studentenfeest: 'Buiten begonnen ze te rellen'

De dansende menigte op het feest.
De dansende menigte op het feest. © Studentenvereniging SSR-W
WAGENINGEN - Een studentenfeest in Wageningen is donderdagavond uit de hand gelopen. De sfeer sloeg om toen honderden mensen vanwege de enorme drukte niet meer naar binnen mochten. De beveiligers en de organisatie gingen naar binnen, draaiden de deur op slot en belden de politie.
De Wageningse studentenvereniging SSR-W organiseerde het feest en had een vergunning voor 650 bezoekers. Maar het feest bleek vele malen populairder te zijn dan verwacht. "Voor Wageningse begrippen is 650 al best veel, dus we dachten dat we goed zaten", vertelt voorzitter Anne van der Molen.
Het was echt wel even eng
Zo'n driehonderd mensen stonden buiten op de oprit en wilden graag naar binnen. Toen duidelijk werd dat ze niet naar binnen konden, werd de sfeer grimmiger. "Het was echt wel even eng, moet ik zeggen. Mensen buiten begonnen te rellen en uiteindelijk hebben we onze mensen en de beveiliging naar binnen geroepen en de deur dicht gedaan", aldus Van der Molen.
Daarmee was het nog niet afgelopen. De menigte buiten begon op de deur, ramen en muren te bonken en te schreeuwen. "We hebben toen de politie gebeld voor versterking, want wat doe je met tien man tegen driehonderd?" De politie kwam uiteindelijk met vijf voertuigen en veegde de oprit van het pand aan de Generaal Foulkesweg leeg.

Binnen ontstond lichte paniek

Bij de garderobe werd het ondertussen drukker en drukker met mensen die graag wilden gaan, maar dat ging dus niet. "Het werd steed benauwder en mensen raakten echt een in de verdrukking", vertelt een bezoeker van het feest, die anoniem wil blijven. "Ik belde de politie en werd doorgeschakeld en kreeg toen te horen dat de politie al onderweg was."
De drukte die bij de deur ontstond nadat deze werd dichtgedaan.
De drukte die bij de deur ontstond nadat deze werd dichtgedaan. © Ingezonden foto
Onder een kleine groep feestvierders ontstond in die tijd lichte paniek, vertelt Van der Molen, 'en dat snap ik ook wel maar het ging echt niet anders'. Toen de politie aankwam, was alles volgens haar snel weer in orde. "Je zag toen de politie aankwam dat mensen eigenlijk meteen omdraaiden."
Dit zagen we niet aankomen
De politie bevestigt dat het ontruimen van de oprit en later het pand zelf zonder problemen is verlopen. Er zijn geen gewonden gevallen.
"We zijn zelf echt wel een beetje geschrokken. Dit hadden we niet aan zien komen," blikt de voorzitter van SSR-W terug. Ondanks de schrik betekent het niet het einde van feesten voor de vereniging: "We zijn nu nog de laatste dingen aan het opruimen maar we zijn ook alweer bezig met de voorbereidingen voor een volgend feest", laat Van der Molen weten.