Arnhem en omstreken / Stedendriehoek / Rijk van Nijmegen

Zwemmen in buitenbad dit seizoen veel duurder

Openluchtzwembad Klarenbeek in Arnhem is weer open
Openluchtzwembad Klarenbeek in Arnhem is weer open © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een baantje trekken in de buitenlucht is dit seizoen een stuk duurder, onder meer vanwege de hoge energieprijzen. Dat blijkt uit een korte rondgang van Omroep Gelderland.
Openluchtzwembad Klarenbeek in Arnhem trapte het nieuwe seizoen maandagochtend af. De eerste bezoekers stonden al voor 7.00 uur bij de poort te popelen om een duik in het water te nemen.
Het Arnhemse buitenbad heeft zijn tarieven voor dit jaar met tot wel 25 procent moeten verhogen. Vorig jaar kostte een los kaartje 5,50 euro, dit jaar is dat 6,00 euro. De standaardprijs voor een onbeperkt abonnement voor een volwassene is gestegen van 200 naar 250 euro.
"We hebben een variabel energiecontract, dus de gaskosten zijn aardig omhooggegaan. De inflatie en hogere personeelskosten door een compleet nieuwe cao spelen ook een rol", zegt Moreno Morais, directeur van zwembad Klarenbeek.
Moreno Morais, directeur van zwembad Klarenbeek
Moreno Morais, directeur van zwembad Klarenbeek © Omroep Gelderland

Bezuiniging van de gemeente

Het Goffertbad in Nijmegen verwacht 28 april open te gaan. In Nijmegen hebben ze geen last van hogere energietarieven, omdat ze tot eind 2023 een vast contract hebben. Toch moeten de baantjestrekkers daar rekening houden met 5 tot 10 procent duurdere kaartjes.
"We moeten van de gemeente een half miljoen bezuinigen. Dat is 30 procent van ons budget", vertelt Heino Jacobs, directeur van NV Sportfondsen Nijmegen. "Uiteraard kijken we kritisch naar onze uitgaven, maar de bezuiniging moeten we doorberekenen naar onze klanten."

Invloed corona

In Eerbeek verwarmen ze het buitenbad met behulp van de restwarmte uit de papierfabriek in het dorp. "Voor ons is de impact gelukkig wel beperkt, maar we hebben pompen, douches en reiniging die verwarmd moeten worden met elektriciteit", zegt Frank Kleijer van zwembad Coldenhove.
Ook daar ontkomen de bezoekers niet aan een prijzenstijging. Een enkel kaartje gaat van 3,50 euro naar 4 euro. "In heel veel jaren zijn de prijzen niet omhooggegaan. Corona heeft toch inbreuk gedaan op de reserves", klinkt het.

Begrip van bezoekers

Een bezoek aan het zwembad wordt dit seizoen dus een stuk duurder. Toch lijken de bezoekers van zwembad Klarenbeek daar begrip voor te hebben. Directeur Morais: "Van tweeduizend mensen naar wie we de nieuwsbrief hebben gestuurd, kregen we vijf reacties van mensen die ontevreden waren over de prijsstijging. We hebben zelfs bezoekers die een abonnement nemen om ons te steunen, terwijl ze niet zo veel komen zwemmen."
Bezoekers van zwembad Klarenbeek hebben begrip voor de prijsstijging
Bezoekers van zwembad Klarenbeek hebben begrip voor de prijsstijging © Omroep Gelderland
Het buitenbad in Arnhem wordt tot 22 graden verwarmd. "Lager had gekund, maar mensen betalen méér, dus dan vind ik het niet netjes. Bovendien voel je 21 graden direct."

Van het gas af

Om verdere prijsstijgingen in de toekomst te voorkomen, is zwembad Klarenbeek bezig met plannen voor verduurzaming. Zo zal het zwembad minder gas nodig hebben voor de verwarming. "Denk daarbij aan zonnecollectoren op de overkapping, zodat we elektra kunnen opwekken, maar ook warmtepompen en heatpipes", aldus Morais.