Achterhoek

Deze molens draaien vandaag mee in jacht op een wereldrecord

Ook de Benninkmolen in het buitengebied van Doetinchem doet mee.
Ook de Benninkmolen in het buitengebied van Doetinchem doet mee. © Stichting Doetinchemse Molens
HARREVELD - Op veel plekken in Gelderland draaien molens zaterdag een uurtje extra voor een bijzonder record. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars doet vandaag een recordpoging om zoveel mogelijk draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.
In Gelderland doen meer dan honderd molens mee aan de poging, zegt Jos Betting. Betting is zelf vrijwillig molenaar en onderdeel van de Gelderse organisatie.
Bekijk de video over de recordpoging van de molenaars:
Lucas (14) vindt het vak van molenaar schitterend
"Gelderland is een grote provincie en heeft dus ook veel molens. En de animo is groot om mee te doen." Onze provincie telt 170 molens, alleen Zuid-Holland heeft er meer.

Vijftigjarig bestaan

Tussen 11.00 uur en 12.00 uur draaien dus zoveel mogelijk molens tegelijkertijd de wieken. Aanleiding voor de recordpoging is het vijftigjarig bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Betting: "Het hele jaar staat in het teken van het jubileum. Dit is één van de activiteiten."

Belang vrijwilligers

Het belang van vrijwilligers in de molenaarswereld is groot, zegt Hans Kievith, gediplomeerd molenaar van de Molen Hermien in Harreveld. Ook hij doet mee aan de recordpoging. "Vrijwilligers zijn moeilijk te krijgen. Beroepsmolenaars zijn er een handjevol, de vrijwilligers helpen mee. Bij ons kan de molen daardoor elk weekend draaien."