Gelderland

Huizen in onze provincie voor eerst in lange tijd iets goedkoper

De gemiddelde verkoopprijs van een woning is eindelijk iets gedaald.
De gemiddelde verkoopprijs van een woning is eindelijk iets gedaald. © ANP
ARNHEM - Na jaren van steeds sterker stijgende huizenprijzen is er op de woningmarkt een eerste teken van afkoeling. Landelijk betaalden woningkopers in de eerste drie maanden van dit jaar 2,1 procent minder voor een huis dan een kwartaal eerder. Ook in onze provincie lagen de prijzen lager, blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM.
Het is sinds het begin van 2019 niet meer voorgekomen dat huizen goedkoper werden dan een kwartaal eerder. De daling was het grootst in de regio Arnhem-Nijmegen: 1,9 procent.
In het zuidwesten van onze provincie daalden de prijzen met 1,6 procent en op de Veluwe met 0,8 procent. In de Achterhoek gingen de prijzen het minst hard omlaag: 0,4 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 was er door het hele land wel sprake van een forse prijsstijging.

Gemiddeld 428.000 euro

Landelijk wisselde een woning voor gemiddeld 428.000 euro van eigenaar. Op de Veluwe lag dat bedrag nog hoger: 458.000. In het zuidwesten van Gelderland ligt de gemiddelde prijs op 448.000 euro, in Arnhem-Nijmegen op 396.000 euro en in de Achterhoek is dat 386.000 euro.
De woningmarkt is nog altijd krap. Zo heeft iemand die een woning zoekt volgens de NVM in doorsnee keuze uit nog geen twee woningen. Ook worden de meeste huizen nog verkocht voor boven de vraagprijs.

‘Lichte bries’

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes lijkt er ‘een lichte bries te waaien door een oververhitte woningmarkt’. Maar zorgen zijn er bij hem nog volop. Zo vindt hij dat het aanbod aan woningen nog altijd te klein is.
Ook zou het soort woningen dat in de verkoop gaat niet goed aansluiten bij de wensen van huizenzoekers. Tekorten aan geschikte arbeidskrachten en materialen dreigen bovendien de oplevering van nieuwe huizen te dwarsbomen.