Arnhem en omstreken

Druiven zuur voor de VVD in Arnhem: 'Hele linkse koers gaan we allemaal merken'

Steffenie Pape bij de Arnhemse uitslagenavond.
Steffenie Pape bij de Arnhemse uitslagenavond. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Jammer voor de stad", vindt VVD-lijsttrekker Steffenie Pape de 'misschien opvallende' keuze van informateur Paul Smeulders om haar partij niet aan te laten sluiten bij de Arnhemse coalitieonderhandelingen. De 'hele linkse koers' die daarmee wordt ingezet, gaan we allemaal merken, vreest Pape.
GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren, PvdA en Volt gaan namelijk met elkaar de onderhandelingen in. Als derde partij van de stad, staat de VVD even aan de kant. "We worden opzij geschoven op basis van de inhoud. Terwijl we daar de afgelopen jaren juist altijd goed met elkaar zijn uitgekomen", ervaart Pape.
Met deze partijen is Pape bang voor een akkoord met veel minder aandacht voor ondernemerschap, veiligheid of een gedegen financieel beleid. "Dat gaat de stad missen. Ik ben bang dat de ondernemers zich minder welkom gaan voelen en dat we over vier jaar weer in de slechte lijstjes staan als het gaat om hoge lasten voor de inwoners."

'Makkelijke weg'

Het advies van Smeulders doet in de ogen van Pape geen recht aan wat haar partij de afgelopen jaren in de coalitiesamenwerking heeft gedaan. "Op inhoud dicht bij elkaar zitten, is ook wel de makkelijke weg", reageert Pape op de constatering van Smeulders dat deze zes fracties er op inhoud goed met elkaar uit moeten kunnen komen. Dat de informateur daarmee zijn werk niet goed heeft gedaan, wil Pape niet zeggen. Maar het is een advies waar zij 'niet blij van wordt'.
Als Pape het eindverslag leest, krijgt ze de indruk dat GroenLinks vooraf al het idee had om zonder de VVD verder te gaan. "Ik weet niet of we echt de kans hadden om aan tafel te komen. Dan hoef je van mij ook niet te doen alsof."

Kikkers in de kruiwagen

Pape gaat ervan uit dat deze partijen er wel met elkaar uit gaan komen en bereidt zich dan ook voor op vier jaar 'positief kritische oppositie'. Toch kan het feit dat bijvoorbeeld Partij voor de Dieren en Volt geen enkele bestuurlijke ervaring hebben het proces volgens haar bemoeilijken. Ook wijst zij op het verleden van de huidige Arnhem Centraal-lijsttrekker Bob Roelofs bij D66. Zal dat de samenwerking tussen die partijen bemoeilijken, vraagt zij zich af. "Alle kikkers in de kruiwagen houden, wordt best ingewikkeld", meent Pape.