Liemers

Waarom vrouwen weglopen bij een technisch beroep (en hoe je ze behoudt)

Een dame is aan het werk in een elektriciteitskast.
Een dame is aan het werk in een elektriciteitskast. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Het nijpend tekort aan personeel is een groot probleem voor de technische sector. Daarom wordt er van alles aan gedaan om ook vrouwen te interesseren voor een baan in de techniek. Toch haken veel van hen af. Hoe kan dat?
Het begint met beeldvorming, legt Sjiera de Vries van het VHTO uit, een experticecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. "In de beelden die we in ons hoofd hebben, passen vrouwen en techniek niet bij elkaar."

Minder kansen

"Als vrouwen worden aangenomen, merken ze dat ze minder kansen krijgen", zo is de ervaring van De Vries. Het is niet de bedoeling van bedrijven om vrouwen klein te houden, maar dat gebeurt soms toch, legt ze uit. Bedrijven denken dan: 'Ze zullen het werk moeilijk vinden, laat ik ze niet een te moeilijke taak geven'. De Vries: "Het is voor vrouwen frustrerend dat ze niet hun talenten kunnen laten zien."
Het is voor vrouwen frustrerend dat ze niet hun talenten kunnen laten zien
Sjiera de Vries, expertisecentrum VHTO
Daarnaast spelen er tal van andere factoren. "Bedrijfskleding die niet passend is, posters aan de muur van blote dames. Dan voel je je niet thuis. Het wringt aan alle kanten en dan gaan ze weg", aldus de onderzoeker bij het VHTO.
"Het is heel moeilijk. Zeker als je daar in je eentje bent. Je bent al in de minderheid en dat moet je het ook nog bevechten. Het is ook eigenlijk een beetje raar. Het zijn de bedrijven die er erg veel belang bij hebben. Ze zitten te springen om goede mensen en dat laten we op deze manier zoveel talent liggen", zegt De Vries.
Donderdag, tijdens Girls Day, gingen meisjes langs bij bedrijven om kennis te maken met techniek, bèta en IT. Leerlingen van het Liemers College in Zevenaar namen een kijkje bij netbeheerder Alliander in Duiven. In deze reportage zie je hoe dat ging:
Handen komen tekort in de techniek en dus moeten vrouwen het vak leren

Bewustwording

Toch verbaast het de onderzoeker niet: "Dit weten we al jaren. Waar ik van schrik is dat het blijft. Dat het zo ontzettend langzaam aan het veranderen is".
Bewustwording is de manier om dit te kenteren. "Het gaat erom dat je kijkt naar wat iemand kan en niet hoe naar iemand eruit ziet. Het is geen beschuldiging, we doen dat allemaal. We hebben allemaal die beelden, maar als je je bewust bent van dat je die beelden hebt en dat die misschien meespelen, dan kun je daar actief tegenin gaan", besluit De Vries.
Tips om vrouwelijke werknemers in je bedrijf te houden

- Zorg voor een vrouwentoilet op de werkplek. En houd het schoon.
- Haal posters met blote vrouwen van de muur.
- Beoordeel vrouwen en mannen aan de hand van dezelfde criteria.
- Zorg dat vrouwen toegang hebben tot de informele netwerken binnen het bedrijf, zet een mentorprogramma of vrouwennetwerk op.
- Nodig vrouwen actief uit om te solliciteren.
- Zorg voor flexibelere werktijden voor zowel mannen als vrouwen.
- Zorg voor voldoende veiligheidskleding in kleine maten.