Stedendriehoek

Foutje: wachtende buschauffeurs zitten ander verkeer in de weg

Een bus van Rrreis houdt het verkeer op in hartje Beekbergen.
Een bus van Rrreis houdt het verkeer op in hartje Beekbergen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Vervoerder Keolis gaat de dienstregeling in de omgeving van Apeldoorn aanpassen. Reizigers zullen er weinig van merken, maar andere verkeersdeelnemers des te meer. Bussen wachten nu soms bij bushaltes waar ze ander verkeer in de weg zitten. Dat levert gevaarlijke situaties op.
Iedere busreiziger heeft het een keer meegemaakt: de bus is te vroeg. Om dat te voorkomen, zijn er speciale bushaltes waar bussen moeten wachten als ze voor liggen op schema: zogeheten meethaltes.
Sinds de nieuwe dienstregeling kenden de bussen van RRReis, dat onder Keolis valt, in en om Apeldoorn soms wel hele onhandige plekken voor zo'n wachthalte. Namelijk plekken waar ze het overige wegverkeer gewoonweg blokkeren. Omroep Gelderland werd daarover getipt door een buschauffeur.

Via fietspad of links van vluchtheuvel

De chauffeur wees bijvoorbeeld naar de halte Kerkweg in Beekbergen: een straat midden in het dorp met eenrichtingsverkeer waar de bus midden op de weg stilstaat. Ander verkeer kan er dan niet langs, of moet met alle gevaren van dien over het fietspad.
Of de halte Kapelmeestershoeve in Apeldoorn, waar auto's de wachtende bus zouden moeten inhalen door links van een vluchtheuvel te rijden.

'Niet goed naar gekeken'

Volgens een woordvoerder is het fout gegaan bij de invoering van een nieuwe dienstregeling. Daarbij zijn buslijnen aangepast naar andere routes met haltes die vroeger meethaltes waren. "Toen werd er misschien nog niet zo op gelet of je er daadwerkelijk kon stilstaan of waar daar toen wel ruimte voor was", zegt zij. Deze oude wachthalte zijn weer in gebruik genomen 'zonder dat daar goed naar gekeken is'.
Na vragen van Omroep Gelderland hierover wordt de dienstregeling aangepast. “Deze aanpassing gaat per 24 april live.”