Rivierengebied

Vermeende aanslagplegers op fruithandel De Groot horen hun straf

Aanslag op woning Hedel
Aanslag op woning Hedel © Bart Meesters
ARNHEM - De rechtbank Gelderland doet donderdag uitspraak in de afpersingszaak gericht tegen fruithandel De Groot. Tegen een groep van zeven mannen die in 2020 aanslagen pleegden op adressen van medewerkers van het fruitbedrijf zijn in februari meerjarige celstraffen geëist door het Openbaar Ministerie.
De aanslagen werden in een korte periode gepleegd in verschillende dorpen in het Rivierengebied, en in de provincies Noord-Brabant en Utrecht. In de meeste gevallen gebruikten de plegers zogeheten 'vuurwerkbommen'. In een enkel geval wist de politie een plan nog te hinderen nog voordat het was uitgevoerd. De verdachten zijn tussen de 18 en 22 jaar oud en komen uit Utrecht, Naarden, Bussum en Barneveld.

Woning ging in vlammen op

De aanslag met de meeste gevolgen vond plaats op 25 november 2020, in Hedel. Het huis van de broers Henri en Jan-Willem Seepers ging na een aanslag met explosieven in vlammen op. De twee broers konden zich ternauwernood redden.
Henri Seepers raakte daarbij ernstig gewond. De twee broers deden in februari in de rechtbank hun verhaal als slachtoffer. Ze hebben laten weten donderdag bij de uitspraak aanwezig te zijn.

Halfbroer hoofdverdachte was 'de luitenant'

Hoofdverdachte bij de aanslagen is de 37 jarige Ali G. Hij moet later dit jaar nog samen met andere verdachten voor de rechter verschijnen voor zijn aandeel.
Het Openbaar Ministerie ziet in zijn halfbroer Yassine A. 'de luitenant' van het afperscommando. Ofwel degene die de acties praktisch gezien uitwerkte.
Deze halfbroer hoort donderdag wel zijn straf. Tegen hem is zestien jaar gevangenisstraf geëist voor het organiseren van de aanslagen. Veel van het bewijs tegen de hoofdverdachte en zijn halfbroer is vergaard door een undercoveractie van de politie.

Berichtjes waarin 1,2 miljoen werd geëist

De aanslagen op medewerkers en ex-medewerkers van Fruithandel de Groot begon in 2019 na de vondst van een lading cocaïne tussen bananen. Toen de leiding van het bedrijf naar de politie stapte ontving één van de directieleden berichtjes waarin aanvankelijk 1,2 miljoen werd geëist als schadevergoeding. De afpersers lieten weten al mensen van het bedrijf 'iets aan te doen' bij eventuele nalatigheid.
Later kreeg de inmiddels aangehouden hoofdverdachte Ali G. de beschikking over een medewerkerslijst van De Groot. Justitie had die per ongeluk in het strafdossier gestopt.
Er ontstond vervolgens een golf aan aanslagen en nieuwe pogingen tot afpersing. Deze 'terreur' hield aan tot juni 2021. Sindsdien zijn er geen aanslagen meer gepleegd. Hoofdverdachte Ali zit al enige tijd in een zwaar gevangenisregime.

Zie ook: