Rivierengebied

Aanslagplegers in afpersingszaak Hedel moeten tot 10 jaar de cel in

Aanslag op woning Hedel
Aanslag op woning Hedel © Bart Meesters
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem deelt celstraffen uit van achttien maanden tot tien jaar voor de zeven daders van een terreurcampagne die zijn weerga in Nederland niet kent. In totaal gaat het om negen aanslagen of pogingen daartoe tegen medewerkers of ex-medewerkers van fruithandel De Groot in Hedel.
De daders zijn tussen de 18 en 22 jaar oud. De aanslagen werden gepleegd op verschillende plaatsen in het Rivierengebied en de provincies Noord-Brabant en Utrecht. In de meeste gevallen werd er gebruik gemaakt van brandbommen, maar er werden ook kogels op woningen afgevuurd.
De aanslag met de meeste gevolgen vond plaats op 25 november 2020 in Hedel. Het huis van de broers Henri en Jan-Willem Seepers ging na een aanslag in vlammen op. De twee broers konden zich ternauwernood redden.
Toen het bedrijf naar de politie was gestapt, ontving één van de directieleden berichtjes waarin aanvankelijk 1,2 miljoen werd geëist als schadevergoeding. De afpersers lieten weten al mensen van het bedrijf op de korrel te hebben. Later kreeg de inmiddels aangehouden hoofdverdachte Ali G. de beschikking over een medewerkerslijst van De Groot. Justitie had die per ongeluk in het strafdossier gestopt.
Er ontstond vervolgens een golf aan aanslagen en nieuwe pogingen tot afpersing.

Halfbroer hoofdverdachte krijgt 10 jaar cel

De medewerkerslijst werd ook aangetroffen in het ouderlijk huis van Ali G. en zijn halfbroer de 21-jarige Yassine A., die donderdag veroordeeld werd tot 10 jaar. De eis voor de halfbroer was met 16 jaar cel het hoogst.
Op de medewerkerslijst in het ouderlijk huis werd een vingerafdruk van Yassine A. gevonden. Hij zou volgens justitie tijdens de gevangenschap van Ali G. de aansturing hebben verzorgd voor de aanslagen.
Inmiddels is bekend dat Yassine A. hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de rechtbank. Zijn advocaat houdt kritiek op de undercovermethode waarmee de politie bewijsmateriaal heeft verzameld.

In grote angst

De rechtbank ziet Yassine als de 'uitlokker' van de aanslagen. Hij bood de jonge 'uitvoerders' geld aan voor hun diensten. Ook verstrekte hij vuurwerkbommen en gaf hij de adressen door.
Een beschoten woning in Kerkdriel.
Een beschoten woning in Kerkdriel. © Meesters Multimedia
Volgens de rechtbank waren de aanslagen niet alleen ontzettend gevaarlijk, maar zorgden ze ook voor gevoelens van onveiligheid en angst. 'Niet alleen voor de personen op de lijst, maar ook voor buurtbewoners. De gehele Bommelerwaard leeft door de aanhoudende aanslagen al jaren in grote angst', aldus de rechtbank.
Bijna alle veroordeelden moeten een schadevergoeding betalen. Die varieert van vijfduizend tot bijna zeventigduizend euro per slachtoffer.