Arnhem en omstreken

Arnhemse terreurverdachten horen eis: hier gaat het over

Arnhemse terreurverdachten bij hun rechtszaak in 2020
Arnhemse terreurverdachten bij hun rechtszaak in 2020 © ANP
ARNHEM - Drie Arnhemmers die terechtstaan in een van de grootste terrorismezaken in Nederland, horen donderdag welke straf er in hoger beroep tegen hen wordt geëist. De mannen worden ervan verdacht een terroristische aanslag in ons land te hebben voorbereid en een terroristische organisatie te hebben gevormd.
Vier mannen zijn in september 2018 opgepakt in een vakantiepark in Weert. Daar zouden ze in het bijzijn van politie-infiltranten met onklaar gemaakte kalasjnikovs hebben geoefend en bomvesten hebben gepast.
Twee andere verdachten zijn opgepakt op hun thuisadressen in Arnhem en Vlaardingen. Bij huiszoekingen heeft de politie kunstmest en chemicaliën gevonden, volgens justitie genoeg om een halve kilo explosieven te maken.
Kijk hoe de terreurgroep wordt klemgereden door de politie:
Er kwam veel politie in actie voor de arrestatie

'Bloedige aanslag voorbereid'

De rechtbank noemt de 37-jarige Hardi N. de leider van de terroristische organisatie die bezig was met de voorbereidingen van een bloedige aanslag, waarbij de Gay Pride of een ander groot evenement werd genoemd als potentieel doelwit. De zes verdachten zijn daarvoor in 2020 veroordeeld tot celstraffen van 10 tot 17 jaar.
Hoofdverdachte N. betuigde tijdens de rechtszaak spijt. Hij zei dat hij is geradicaliseerd, omdat hij gehersenspoeld zou zijn door AIVD-agenten. "Alles waar ik van wordt verdacht druist 100 procent in tegen mijn religie en de menselijkheid", zei N., "ik ben nu keihard met de imam aan het werk om het gif uit mezelf te krijgen."
Medeverdachten hebben in de rechtbank verklaard dat ze niet wisten waar Hardi N. mee bezig was. Ze erkennen dat ze sympathieën hadden voor de jihad, maar ontkennen dat ze plannen hadden voor het plegen van een aanslag in eigen land. Een van hen verklaarde naar het vakantiehuisje in Weert te zijn gekomen, omdat hij een wapen wilde bemachtigen. Een andere verdachte wilde er contacten opdoen die hem konden helpen met uitreizen naar het kalifaat Islamitische Staat.
In de zaak, die het gerechtshof Den Haag behandelt, staan nu nog drie van de zes verdachten terecht. Het gaat om de 33-jarige Shevan A., de 25-jarige Morat M. en de 24-jarige Wail El A.
Er zijn meerdere dagen uitgetrokken voor deze zaak. Donderdag wordt duidelijk welke straf het Openbaar Ministerie eist. De advocaten van de verdachten komen volgende week met hun pleidooien. De voorlopig laatste zittingsdag is gepland op 14 april.