Stedendriehoek

Druk verkeer in De Hoven bij Zutphen is straks verleden tijd

Verkeer in De Hoven op de Weg naar Voorst.
Verkeer in De Hoven op de Weg naar Voorst.
ZUTPHEN - Gemiddeld rijden zo'n 15.000 auto's en vrachtwagens per dag dwars door De Hoven in Zutphen. De wijk met een dorps karakter is niet anders gewend. Toch wachten de inwoners met smart op een rondweg die een einde maakt aan de verkeersdrukte. "Een praatje maken op straat zonder te hoeven schreeuwen, veilig oversteken en weer slapen met het raam open", daar kijken de bewoners naar uit.
Rudie Timpman woont aan de Weg naar Voorst, waar verkeer van Zutphen naar Apeldoorn overheen gaat. "Ons huis staat drie meter van de weg. We krijgen scheuren in de muren, door de trillingen." Hij bekijkt de tekeningen van hoe zijn buurt er straks uit gaat zien. "Heel erg blij", wordt hij van de plannen.
Bekijk hier de situatie in De Hoven:
Slingeren door deze wijk bij Zutphen hoeft straks niet meer

Gaat het nu dan eindelijk gebeuren?

Een rondweg die de verkeersproblemen moet oplossen, zou oorspronkelijk in 2017 al worden opgeleverd. Een rotonde, een stukje nieuw asfalt en een tunnel heeft de provincie al klaar. Maar gesteggel over een grondruil, huismussen in een sloopboerderij en een dijk die dreigde te verschuiven, zorgden ervoor dat de weg nog steeds niet af is.
"Het schijnt nu echt dit jaar te gebeuren", lacht Timpman, die al twintig jaar in De Hoven woont. "Dertig jaar geleden is de rondweg al uitgedacht, maar het is telkens uitgesteld." Inwoners hopen dat er met de komst van een rondweg straks tachtig procent minder verkeer door de wijk rijdt. "Dan hebben we als het goed is alleen nog het plaatselijke verkeer."
Rudie Timpman uit de Hoven hoopt dat de rondweg er nu echt komt.
Rudie Timpman uit de Hoven hoopt dat de rondweg er nu echt komt. © Omroep Gelderland

Rustiger leven

Een praatje maken straat met z'n buren zonder te hoeven schreeuwen, is iets waar Thijs van Doorn naar uitkijkt. "Maar ook een raam open zetten in de zomer. We slapen aan de voorkant, maar zitten nu rechtop in bed 's nachts als we het raam open zouden laten. We hebben daarom een airco geïnstalleerd, maar het zou fijn zijn als het geluid straks minder wordt en het raam weer open kan."
Twaalf jaar geleden kwam hij met zijn partner aan de Weg naar Voorst wonen. "We hebben het huis gekocht in de hoop dat er uiteindelijk een rondweg zou komen, daar was toen al sprake van. We zijn echt zielsgelukkig dat dat nu bijna lijkt te gaan lukken." Hij hoopt dat de wijk straks ook meer één geheel wordt. "Dat we echt het dorps karakter terugkrijgen. De Weg naar Voorst doorsnijdt nu de buurt."

Nieuwe inrichting

Als de rondweg klaar is - de prognose is nu januari 2023 - krijgt de straat van Timpman en van Doorn een nieuwe inrichting. Gerard van den Blink, projectleider bij de gemeente Zutphen, vertelt wat er gaat veranderen. "De hele asfaltweg gaat eruit. Het wordt wat wij noemen een 'dorpsstraat'. Met bomen, maar ook met klinkerbestrating. Hij wordt versmald, 30 kilometer per uur en er komen plateaus in om de snelheid te remmen."
De gemeente verwacht dat de straat zo een hele andere uitstraling krijgt. Bewoners hopen ook vooral dat auto's die er nog rijden het wat kalmer aan doen, zodat het veiliger wordt op straat. "Het verandert voor ons alleen maar positief, dus daar zijn we wel blij mee", aldus Timpman.