Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Veluwe zit al bijna vol met wolven: 'In uiterste geval doden ze elkaar'

Een wolf op de Veluwe.
Een wolf op de Veluwe. © Otto Jelsma/ANP
ARNHEM - Er zijn méér zwervende wolven op de Veluwe. Dat blijkt uit een nieuwe tussenrapportage van BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. "Er zijn vijftien tot twintig wolven in Gelderland", stelt Maurice La Haye van de zoogdiervereniging. Op de Veluwe is volgens hem zelfs bijna geen plek meer.
Volgens de onderzoeker trekken de wolven volop rond. De roedel die is gevestigd op de Noord-Veluwe wordt bijvoorbeeld steeds vaker op de Midden-Veluwe gezien.
Uit camerabeelden en keutels blijkt opnieuw dat de roedel zich thuisvoelt in de Gelderse natuur. Er zijn beeldfragmenten van de roedel in wisselende samenstelling en het blijkt dat de roedel bestaat uit minimaal acht dieren.

Welpen in aantocht

Volgens La Haye zijn opgroeiende welpen van de roedel nu op zoek naar een eigen leefgebied. De zoogdiervereniging verwacht sowieso dat de roedel op de Veluwe weer welpen krijgt. "Er komen natuurlijk welpen bij, maar we zien ook wolven wegvallen. Er zijn wolven aangereden de afgelopen drie maanden. Er zullen ook wolven vertrekken naar elders", legt La Haye uit. "Er is ruimte, plek voor zo'n drie à vier roedels op de Veluwe", denkt hij.
Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging met het rapport.
Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging met het rapport. © Omroep Gelderland
De grens wordt volgens hem bereikt als alle geschikte leefgebieden bezet zijn. "Op de Veluwe is de groei er echt uit", zegt hij. Wellicht is er elders in Gelderland nog wel een plek te vinden voor een wolvenpaar. Als er te veel wolven bij elkaar zitten dan zullen er minder welpen komen, verwacht de zoogdiervereniging. "In het uiterste geval gaan wolven elkaar doden. Maar voorlopig gaat het nog goed in Gelderland."
De wolven trekken rond en maken het leefgebied groter en dat heeft effect op het wild. Edelherten, reeën en wilde zwijnen zoeken andere plekken op. "Je ziet dat edelherten nu in grote groepen leven", vertelt La Haye.
Maurice La Hay van de Zoogdiervereniging wijst op de verspreiding van de wolf in onze provincie.
Maurice La Hay van de Zoogdiervereniging wijst op de verspreiding van de wolf in onze provincie. © Omroep Gelderland

Drie wolven doodgereden

In de afgelopen periode hebben vier aanrijdingen met wolven plaatsgevonden. Eén wolf heeft de aanrijding overleefd, want drie weken later werd zijn dna aangetroffen op een dood schaap.
Deze aanrijding vond eind december plaats op de A50. Volgens onderzoekers troffen de bestuurders een pluk wolvenhaar op de bumper aan. Ondanks een flinke botsing tussen auto en wolf GW2398m is het dier met verwondingen weggevlucht. Het dna van deze wolf werd aangetroffen bij twee schademeldingen in het buitengebied in Putten.

Zes schademeldingen veroorzaakt door wolf

In totaal zijn de afgelopen drie maanden negentien meldingen van vermoedelijke wolvenschade uit Gelderland binnengekomen. Bij zes meldingen is uit de dna-analyse gebleken dat de schade door een wolf was veroorzaakt. Niet alle meldingen leverden iets op. Bij één melding was de schade veroorzaakt door een hond. Bij drie meldingen ging het om een vos.
Door de toename van het aantal wolven neemt de schade toe. "Het is bekend dat een zwerver eerder een schaap pakt als prooi", aldus La Haye.

Meer geld voor maatregelen

De provincie verruimt de regeling om preventieve maatregelen te treffen. Begin mei komt geld beschikbaar voor dierenbezitters in een grotere gebied om bijvoorbeeld een afrastering te plaatsen. Tot nu toe kregen dierhouders alleen een vergoeding voor preventieve maatregelen wanneer zij in een gebied woonden met een gevestigde wolf.
Op deze kaart vind je meer informatie over de verspreiding van de wolf in ons land: