Gelderse Vallei

Honderden nabestaanden herdenken slachtoffers van geweld in Ede

Shelley werd op 23 juni 2020 gedood.
Shelley werd op 23 juni 2020 gedood. © ANP
EDE - Ede is op zaterdag 1 oktober het decor van de Dag Herdenken Geweldslachtoffers. Dat meldt de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG), die de dag organiseert.
De Dag Herdenken Geweldslachtoffers is een jaarlijkse bijeenkomst van nabestaanden die een familielid of dierbare hebben verloren aan bijvoorbeeld moord of zinloos geweld. Elk jaar is de bijeenkomst in een andere plaats.
In Ede zullen zo'n driehonderd mensen meedoen aan de bijeenkomst die gehouden wordt in de Oude Kerk. Ook zullen de deelnemers waarschijnlijk met grote spandoeken met daarop de namen van om het leven gebrachte dierbaren een route door de stad lopen, zoals afgelopen jaar gebeurde tijdens de herdenking in Tilburg.
De moeder van Shelley tijdens de herdenking in Tilburg.
De moeder van Shelley tijdens de herdenking in Tilburg. © Nabestaanden Shelley Bosch
De keuze voor Ede is mede naar aanleiding van de moord op de Edese Shelley. Zij werd in juni 2020 door haar vriend Tonnie E. met tientallen messteken om het leven gebracht in haar eigen woning. Shelley's moeder wil de herinnering aan haar dochter levend houden en voorkomen dat nog meer vrouwen het slachtoffer worden van partnerdoding.
Uit onderzoek blijkt dat in de afgelopen 25 jaar in Nederland 52 procent van alle vrouwen die door geweld om het leven kwamen, door hun partner of ex-partner vermoord werden.

Zie ook: