Arnhem en omstreken

Kleuterjuf Etske ligt wakker van het klimaat: 'Gelderland moet de noodtoestand uitroepen'

Kleuterjuf Etske Thie is ook klimaataanjager.
Kleuterjuf Etske Thie is ook klimaataanjager.
ARNHEM - In navolging van het Europees Parlement, een aantal landen en verschillende steden moet ook de provincie Gelderland de klimaatnoodtoestand uitroepen. Dat is de oproep van de Klimaatcoalitie. Woensdagochtend overhandigen ze een petitie aan de Gelderse Staten.
"Volgens wetenschappers hebben we nog zo'n tien jaar de tijd om ernstige klimaatverandering te voorkomen", vertelt Etske Thie, die namens de Klimaatcoalitie Arnhem de petitie overhandigt. "De provincie Gelderland die bij stijgende zeespiegel wel grotendeels boven water zal blijven, zou dan de eerste provincie in Nederland zijn die de klimaatnoodtoestand zou erkennen."
De klimaatnoodtoestand heeft geen juridische basis. Heeft het daarom wel zin om het dan uit te roepen? "Ja", zegt Thie, die in het dagelijks leven kleuterjuf is. "Het is een woord waar ze dan naar gaan handelen en waar we ze op aan kunnen spreken. Het is niet zomaar een symbolische daad. Hiermee laat je als overheid duidelijk zien dat het je menens is met het klimaat en dat echt ingrijpen nu nodig is. Wij zijn de laatste generatie die ontwrichtende klimaatverandering nog kan stoppen."

'Klimaatverandering is geen hoax'

Thie onderschrijft dat er ontzettend veel mensen zijn die de klimaatverandering maar een hoax vinden. "Ik vind het serieus heerlijk als je zo kan denken. Want als je het weet kan je gewoon niet slapen. Het is gewoon echt een ontzettend rotverhaal. Het zijn meerdere apocalypsfilms bij elkaar. Ik wil ook heel graag mijn kop in het zand steken. Maar ik kan het nu nog voorkomen dus ik ga er toch wat aan doen."
Als het om het klimaat gaat, hoopt Thie dat politici zich minder laten leiden door verkiezingen. "Dit is niet links of rechts, dit is van ons allemaal. Als je VVD-achtig denkt heeft dit heel erg grote economische gevolgen. Als de Rijn overstroomt of de Veluwe in de hens staat. Dat is zo duur! Als je denkt vanuit Forum voor Democratie. Weet je hoeveel vluchtelingen we gaan krijgen?! De hele Randstad komt straks naar Gelderland. Want die dijken, ik weet niet hoe hoog je die wilt bouwen. Ik zou niet graag in de Randstad willen wonen."
Bekijk hier de video:
Petitie roept provincie op om de klimaatnoodtoestand uit te roepen