Gelderse Vallei

Aldi, kerk of kasteel: dit zijn de bijzonderste opvangplekken voor Oekraïners

Deze Aldi in hartje Scherpenzeel staat nu nog leeg.
Deze Aldi in hartje Scherpenzeel staat nu nog leeg. © Google Street View
SCHERPENZEEL - Door de hele provincie doen gemeenten hun best om Oekraïners onderdak te bieden. Het nieuwste initiatief komt uit Scherpenzeel, waar vluchtelingen straks kunnen slapen in de oude Aldi. We zetten de bijzonderste locaties op een rij.

In een oude Aldi

Om gelijk maar te beginnen in Scherpenzeel: vanaf volgende maand kunnen zo'n tachtig Oekraïners overnachten in een winkelpand aan de Dorpsstraat. Daar zat tot voor kort de Aldi, maar de supermarkt moest plaatsmaken voor nieuwbouw van de Jumbo. De eigenaar van het pand stelt het gebouw nu tijdelijk gratis beschikbaar. Hetzelfde geldt voor de woonwinkel naast de oude Aldi.
Volgens de gemeente kunnen er heel makkelijk bedden, sanitair en andere voorzieningen geplaatst worden. De oude supermarkt is bedoeld als eerste noodopvang, bijvoorbeeld voor ouderen, moeders en kinderen of studenten en werknemers die in Oekraïne zijn gestrand. Ze kunnen er 'in principe' zes weken verblijven.

In een villa

We blijven in Scherpenzeel, want daar worden Oekraïners straks ook opgevangen in de Villa. Nu moet je niet gelijk denken aan een luxueuze woning. Het gaat namelijk om een monumentaal deel van het gemeentehuis aan de Stationsweg, waar nu nog ambtenaren aan het werk zijn. "Er zijn drie offertes aangevraagd voor de interne verbouwing, zodat deze kantoorruimte geschikt kan worden gemaakt voor opvang van vluchtelingen", laat een woordvoerder weten. Hier gaat het om langdurige opvang.
'De Villa' in Scherpenzeel.
'De Villa' in Scherpenzeel. © Google Street View

In een viersterrenhotel

De Roode Schuur in Nijkerk, het WICC in Wageningen, Avenarius in Ruurlo, De Scheperskamp in Lochem en Lantscroon in 's-Heerenberg. Het zijn nog maar een paar voorbeelden van hotels waar Oekraïners onderdak krijgen. Sommige hotels hebben zelfs vier sterren. Het luxe designhotel De Roode Schuur, op de rand van de Veluwe, heeft plek voor 52 vluchtelingen.
Hotel De Roode Schuur in Nijkerk.
Hotel De Roode Schuur in Nijkerk. © Google Street View

Op een cruiseschip

De gemeenten Arnhem en Nijmegen kozen er allebei voor om cruiseschepen te huren voor de opvang. In de Gelderse hoofdstad gaat het om 350 vluchtelingen op twee riviercruiseschepen. De boten liggen vlak bij de Nelson Mandelabrug in de Rijn. Ook in de Waal in Nijmegen gaat het om twee cruiseschepen, met elk plek voor zo'n 120 mensen.
350 Oekraïense vluchtelingen kunnen onderdak krijgen op deze boten in Arnhem.
350 Oekraïense vluchtelingen kunnen onderdak krijgen op deze boten in Arnhem. © Omroep Gelderland

In een kerk

Ook in Nijmegen kunnen zo'n honderd vluchtelingen binnenkort terecht in De Daniël, de voormalige Daniëlskerk aan - jawel - de Daniëlsweg. Ook de voormalige gereformeerde kerk in Geesteren biedt onderdak aan maximaal dertig Oekraïners.
De Daniël in Nijmegen.
De Daniël in Nijmegen. © Google Street View

In een peuterspeelzaal

In Meteren kunnen Oekraïners terecht in een peuterspeelzaal. Het pand aan de Lindelaan is van de gemeente West Betuwe en staat al een tijdje leeg.
De leegstaande peuterspeelzaal in Meteren.
De leegstaande peuterspeelzaal in Meteren. © Google Street View

In een ziekenhuis

In Tiel worden vluchtelingen opvangen in een oud ziekenhuisgebouw. Het gaat om een leegstaande afdeling met dertien kamers van het Ziekenhuis Rivierenland. De afdeling heeft een gezamenlijke woonkamer en ruimten om te koken en te wassen. Er kunnen tussen de 35 en 40 vluchtelingen terecht.

In het kasteel van de koning

De bijzonderste locatie hebben we voor het laatst bewaard. Want dat is toch wel Het Oude Loo in Apeldoorn. Het kasteel van de koning en koningin staat in de buurt van Paleis Het Loo. Het Oude Loo is een jachtslot uit de vijftiende eeuw, dat nog regelmatig door de Oranjes wordt gebruikt voor familiebijeenkomsten. Er kunnen twintig tot dertig vluchtelingen terecht.
In Slot 't Oude Loo worden vanaf half april vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.
In Slot 't Oude Loo worden vanaf half april vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. © ANP
Een overzichtskaart met plekken waar Oekraïners worden opgevangen: