Noord-Veluwe

Conflict op vakantiepark escaleert: 'Is mediation nog een optie?'

DOORNSPIJK - Een conflict tussen de eigenaar van vakantiepark Dennenrhode in Doornspijk en de Vereniging van Eigenaren van vakantiehuisjes op dat park, loopt steeds hoger op. Dinsdagochtend stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank in Zutphen, voor de derde keer in zes weken tijd - en het einde lijkt nog niet in zicht. En dus zocht de rechter naar andere oplossingen.
De ruzie tussen beide partijen draait in de basis om een nieuw verhuurreglement. Parkeigenaar Alex Huisman ziet dat steeds meer huisjes op zijn park bestemd zijn voor de verhuur, en wil daarom een nieuw reglement invoeren. Eén van de voorwaarden in dat nieuwe reglement is dat de eigenaren van de huisjes 1,50 euro per persoon per nacht betalen, wanneer zij het huisje verhuren. Volgens Huisman en zijn advocaat is dat nodig, omdat de extra stroom van bezoekers aan het park zorgt voor extra kosten aan onderhoud en aan de faciliteiten.

Weten waar het geld naartoe gaat

De Vereniging van Eigenaren snapt niet waar het bedrag van 1,50 euro op gebaseerd is. "Wij zijn echt wel bereid extra te betalen", legt Jannetta Dorsman namens de VvE uit. "Maar dan willen we onderbouwd zien waar dat geld naartoe gaat."
Het conflict gaat over de verhuur van vakantiehuisjes op Dennenrhode
Het conflict gaat over de verhuur van vakantiehuisjes op Dennenrhode © Omroep Gelderland
"Faciliteiten zijn er nauwelijks", zegt Dorsman. "Er is een buitenzwembad, een oude speeltuin met vier toestellen en een brasserie die al jaren niet geopend is omdat er geen beheerder voor gevonden wordt. En ondertussen liggen de stroomdraden bij sommige elektriciteitskastjes open en bloot in de buitenlucht, en zorgt piekstroom er soms voor dat de stoppen eruit knallen."

Slagboomsleutels geblokkeerd

Omdat de leden van de VvE weigerden het verhuurreglement te tekenen, blokkeerde Huisman hun slagboomsleutels. Daardoor konden huurders het terrein niet meer op of af. Een kort geding volgde, waarin de rechter bepaalde dat de sleutels gedeblokkeerd moesten worden, omdat Huisman niet zelf voor rechter mocht spelen.
Wat volgde was een tweede kort geding, waarin Huisman via de rechter af wil dwingen dat de eigenaren alsnog het verhuurreglement ondertekenen. "We hebben tussendoor geprobeerd in gesprek te gaan", vertelt Dorsman. "Maar de parkeigenaar weigert te laten zien welke extra kosten hij maakt en hoe hij die 1,50 euro heeft bepaald, en houdt gewoon vast aan dat bedrag. Terwijl wij graag mee willen werken, want het is in ieders belang dat het park beter en mooier wordt, en daar willen we best aan meebetalen. Maar dan moeten we daar afspraken over kunnen maken."

Beslag gelegd

Tijdens het tweede kort geding vlogen de verwijten heen en weer: beide partijen vinden dat de ander niet luistert, en dat er te weinig flexibiliteit is. En terwijl de uitspraak voor dat kort geding nog moet komen, vond dinsdag een derde zaak plaats. De VvE beweert namelijk dat Huisman niet alle sleutels had gedeblokkeerd, en had om die reden beslag laten leggen op een deel van diens rekening, om geld van een dwangsom veilig te stellen. Als Huisman zich niet aan de uitspraak heeft gehouden, zou hij namelijk 25.000 euro moeten betalen aan de VvE.
De advocaat van Huisman zegt dat er 37 sleutels zijn gedeblokkeerd. Van twee sleutels kwam later een melding dat die nog niet zouden werken. Een van die twee zou niet op naam staan van de huisjeseigenaar, de andere sleutel zou vanwege een storing geweigerd hebben, niet vanwege een blokkade.
Dorsman vindt de argumenten maar onzin. "Huisman heeft zelf de keuze gemaakt om deze sleutels niet te deblokkeren, waarschijnlijk omdat hij dacht dat die niet van de VvE waren. Die gok pakt nu verkeerd uit, en dus willen we dat hij die dwangsom betaalt. In een andere situatie hadden we dat misschien niet gedaan, maar meneer Huisman heeft het conflict zelf zo op laten lopen, dus doen wij er aan mee."

'Allerlaatste fase van de escalatieladder'

Ook de rechter ziet dat het van kwaad tot erger gaat in dit conflict. Ze pakt de escalatieladder van Glasl erbij. "De partijen zitten nu in de aller-, allerlaatste fase", wijst ze aan. "Daarom zou ik willen vragen of ik niet kan doorverwijzen naar mediation, zodat jullie er misschien samen uit kunnen komen?"
De rechter gebruikte de escalatieladder van Glasl als illustratie
De rechter gebruikte de escalatieladder van Glasl als illustratie © Omroep Gelderland
Beide partijen lijken niet erg happig op die optie. "We hebben al gesprekken gevoerd", zegt Dorsman. "En zolang Huisman star vasthoudt aan dit bedrag zonder toelichting, komen we nergens." "We houden de deur open", benadrukt de advocaat van Huisman. "Maar gesprekken in het verleden waren niet erg vruchtbaar."
De uitspraak in dit kort geding volgt binnenkort, en ook dat van het vorige kort geding zal waarschijnlijk volgende week komen. Daarmee is de zaak nog niet klaar, zo lijkt het, want er staan inmiddels al twee nieuwe rechtszaken op de planning. "Dit kan zo nog jaren doorgaan", waarschuwt de rechter dan ook.