Noord-Veluwe

Gemeente Nunspeet: “Bedrijventerrein Elspeet geen essentieel leefgebied van de das”

Wordt het leefgebied van de das wel of niet aangetast? Dat is de vraag.
Wordt het leefgebied van de das wel of niet aangetast? Dat is de vraag. © Pixabay
ELSPEET - Volgens de gemeente Nunspeet is de aanwezigheid van de das op de plek waar het bedrijventerrein Elspeet moet komen geen probleem voor de aanleg. De gemeente heeft een onderzoeksbureau ingehuurd en dat komt tot de conclusie dat de plek ‘geen essentieel leefgebied is voor de das’. Wel adviseert het bureau om meer rekening te houden met de looproute van de das in het bestemmingsplan.
De gemeente Nunspeet heeft daarop het bestemmingsplan aangepast en gevraagd aan de raad om daarmee in te stemmen. Tegen een eerder bestemmingsplan waren bezwaren ingediend. Via de Raad van State is het bestemmingsplan voorlopig on hold gezet, omdat de rechter eerst wil uitzoeken wat de rol van de das in het gebied nu precies is. Volgens de gemeente is die rol minimaal. Echter, natuurorganisaties zijn het daar niet mee eens. Zo zegt de Stichting Valouwe Natuur dat er onder meer een dassenburcht in het gebied voorkomt. Dassen zijn beschermd en een burcht mag niet verstoord worden door menselijk ingrijpen. De gemeente ontkent de aanwezigheid van de dassenburcht niet, maar het college is van mening dat de aanleg van een bedrijventerrein het essentiële leefgebied van de das niet verkleind.

Kinderraadsel

Jaap Schöder van Stichting Valouwe Natuur is niet verrast door het rapport van het onderzoeksbureau dat door de gemeente is ingehuurd. Hij laat weten dat het gewijzigde bestemmingsplan opnieuw aan de Raad van State beoordeeld moet worden. “Overigens is de wijziging miniem”, zegt Schöder over het aangepaste bestemmingsplan. “Het lijkt wel zo’n kinderraadsel van zoek de verschillen.”
De Raad van State kijkt op 3 juni opnieuw naar de zaak. De uitspraak of er wel of niet een bedrijventerrein mag komen in Elspeet volgt dan enkele weken later.