Rivierengebied

Margriet haalt totaal verkleumde vluchtelingen op bij treinstation: 'Tranen in de ogen'

Een geïmprovisserd vluchtelingencentrum in een voormalige shoppingmall aan de grens tussen Polen en Oekraïne.
Een geïmprovisserd vluchtelingencentrum in een voormalige shoppingmall aan de grens tussen Polen en Oekraïne. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Een groep van vijf Oekraïense vluchtelingen, onder wie een oude dame en een weeskind, is maandagavond totaal verkleumd aangekomen op het station in Geldermalsen. De groep zou daarheen zijn gereisd, omdat ze vermoedden dat hen in de Betuwse gemeenschap een warm welkom zou wachten. Margriet Verbeek, die vorige maand met een touringcar 65 Oekraïners ophaalde, heeft de nieuwkomers opgehaald en ondergebracht bij een gastgezin in Tricht.
“De tranen sprongen me in de ogen”, vertelt Verbeek over het moment dat ze het vijftal maandagavond zag staan op het treinstation. Maandagavond onderbrak ze haar avondeten om naar het station te gaan. Op de bonnefooi, want het eerdere contact tussen het vijftal en Oekraïners die al in de Betuwe zitten, was verbroken. Margriet: “Toen ben ik maar naar het station gereden.”

Oma en een weesjongetje

En daar stonden ze, totaal verkleumd: een oma haar dochter en twee kinderen van 12 en 9 en nog een jongetje van 8, dat door de oorlog in Oekraïne wees is geworden. Na een reis van zeven dagen zijn ze vanuit een plaatsje in de buurt van Kiev aangekomen. Margriet: “Het is echt erg hoor, als je dat zo ziet. Die mensen spelen echt paniekvoetbal, die stappen op een trein en dan zien ze wel.”
Gelukkig waren er nog gastgezinnen over na de vorige hulpactie die Verbeek begin maart op touw zette. Een vrouw uit Tricht had nog plek voor een moeder met twee kinderen. Toen gaandeweg bleek dat er drie kinderen waren, kon er nog wel meer ruimte vrij gemaakt worden. Maar toen kwam Margriet aan met vijf mensen.

Eigen bed afgestaan

“Ongelooflijk, wat er toen gebeurde” vertelt Margriet geëmotioneerd. “Die vrouw heeft haar eigen bed afgestaan, omdat ze vond dat die mensen nu niet uit elkaar gehaald kunnen worden.” Er zijn genoeg mensen die over de opvang van vluchtelingen zeggen: waar begin je aan? Margriet hoort die verhalen ook. Maar de gastmoeder in Tricht vertelde aan Margriet: “Ik sluit me daar nu even voor af, de nood is te hoog.”
Toch begrijpt Verbeek de reserves bij sommigen, ook bij mensen die zich zorgen maken over verdringing op de woningmarkt. Daarom is volgens haar actie nodig van de gemeente West Betuwe.

Ondernemers steken nek uit

Verbeek heeft al contact gezocht met de gemeente. Volgens haar moeten er twee sporen lopen: de projecten die er al zijn om aan de huidige woningvraag te voldoen en daarnaast tijdelijke woningbouw voor deze situatie. Margriet: “Ik heb zo ondernemers gevonden die voor bijvoorbeeld 5 miljoen euro vijftig woningen kunnen neerzetten. Er zijn best ondernemers die hun schaapjes op het droge hebben en hun nek willen uitsteken voor noodhulp.”
Inmiddels heeft Verbeek hierover al contact gehad met de gemeente. Verbeek, die vol lof is over alle medewerking van haar gemeente: “Ook burgemeester Servaas Stoop staat er voor open.” Binnenkort gaat Margriet hierover in gesprek op het gemeentehuis.

Documentaire over Margriet

Begin maart startte Verbeek een actie om hulpgoederen in te zamelen voor gevluchte Oekraïners, die zij samen met haar dochter Mathilde en haar schoonzoon Stefan met een touringcar naar Oekraïne bracht. Op de terugweg namen ze 65 Oekraïners mee terug naar de Betuwe. Verslaggever Karel de Jong reisde met ze mee en maakte een documentaire over de hulpactie.
De documentaire 'Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog' is dinsdagavond vanaf 17.20 uur te zien op TV Gelderland, of nu al hieronder:
GLD doc - 'We willen jullie alleen maar helpen' Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog