Arnhem en omstreken / Achterhoek

Boycot olie uit Rusland: D66 wil maximaal 90 km/u op provinciale snel- en autowegen

A50 tussen Arnhem en Apeldoorn.
A50 tussen Arnhem en Apeldoorn. © ANP
ARNHEM - D66 in Gelderland pleit voor het verlagen van de maximumsnelheid op provinciale snel- en autowegen naar 90 kilometer per uur. "Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: we verkleinen onze afhankelijkheid van Rusland en beperken de uitstoot van CO2", zegt Statenlid Rita Braam.
De snelheidsverlaging op provinciale auto- en snelwegen zoals de A325, A348, N320 en de N18 is de meest snelle en concrete maatregel die de provincie kan nemen om minder afhankelijk te worden van Rusland, stelt D66.
Braam doet de oproep aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Ze wil dat het provinciebestuur zo snel mogelijk aan de slag gaat met het tienpuntenplan dat het Internationaal Energieagentschap twee weken geleden presenteerde. Het doel is, na de Russische invasie in Oekraïne, de vraag naar olie uit Rusland drastisch te beperken.

'Keuze voor ov of fiets'

Behalve de snelheidsverlaging zijn er nog twee punten uit het tienpuntenplan waarmee de provincie volgens D66 aan de slag kan: het goedkoper maken van het openbaar vervoer (ov) en het stimuleren van fietsen, ter vervanging van de auto.
Braam: "De keuze voor ov of fiets zorgt voor substantieel minder energieverbruik en is daarmee automatisch een reis die fossiele brandstoffen uitspaart. D66 heeft sinds 2019 gepleit voor meer fietsverbindingen en ziet dat de provincie gelukkig meer fietsroutes aanlegt en ontwikkelt."
D66 vindt dat er door de gespannen relatie met Rusland nu extra urgentie is om meer fietsroutes aan te leggen. "Ik roep de kersverse fietsgedeputeerde Helga Witjes op om er nog een tandje bij te zetten voor de fiets", aldus Braam.