Noord-Veluwe

Noodkreet na dodelijke ongelukken op oversteekplaats: 'Het is nu een racebaan'

Scholieren maken gebruik van de oversteek.
Scholieren maken gebruik van de oversteek. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Een inmiddels beruchte oversteek langs de N798 in Putten moet aangepast worden. Dat is de inzet van een actiegroep die daar woensdag een petitie met ruim 1700 handtekeningen voor gaat overhandigingen aan de Gelderse Provinciale Staten. Bij de oversteek gebeuren geregeld ongelukken, soms met dodelijke afloop.
"Het is tijd voor actie, het kan zo niet langer." Dat zegt Ellen Heemstra, één van de initiatiefnemers van de petitie. Ze strijdt al jaren voor aanpassing van het kruispunt, waar haar kinderen soms langsfietsen. "Ik raad hen af hier over te steken, want het kan zomaar fout gaan", wijst ze onder meer op het dodelijke ongeluk van de 12-jarige Mees in 2016. "Het is gewoon gevaarlijk."

'Je mag hier veel te hard'

Dat vindt ook omwonende Ben Simmelink. Volgens hem deugt de kruising van geen kant. "Het is onoverzichtelijk, er steken allemaal scholieren over omdat het op de weg naar een school ligt, en je mag hier 80 kilometer per uur rijden. Dat is gewoon veel te hard", zegt hij met een zucht.
Niet alleen scholieren worden op de kruising getroffen. Dicky van Dijk (80) werd in oktober aangereden op de kruising. Eind januari overleed ze aan haar verwondingen. Haar man wil nu anderen waarschuwen voor het gevaar van de oversteek:
Karel Jan verloor zijn vrouw door een ongeval op de gevaarlijke oversteek in Putten

Rotonde

Simmelink legt uit dat de actiegroep graag wil dat er een rotonde komt. "Dan kan de jeugd niet zomaar meer oversteken en moeten auto's en vrachtwagens afremmen. Dat lijkt mij het beste."
Een andere oplossing is het verlagen van de snelheid. "Als auto's hier 60 kilometer per uur gaan rijden, kan dat al een groot verschil maken." Daarvoor moet de weg wel aangepast worden, roept hij de provincie op. "Nu is het een racebaan. Er moeten bijvoorbeeld heuvels komen om de snelheid eruit te halen. Met alleen een bord red je het niet".
Woensdag gaat de actiegroep naar het provinciehuis om de petitie te overhandigen en de Staten ervan te overtuigen de oversteek snel aan te passen. "Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren?", vraagt Heemstra zich af. "Provincie, doe iets", sluit Simmelink aan.
Eén van de leden van de actiegroep die de Provinciale Staten toe gaat spreken, is schooldirecteur Hans Wassink:
'Scholieren en senioren maken gebruik van deze gevaarlijke oversteek'
Het dagelijks bestuur van de provincie vindt het lastig om te reageren, omdat de petitie wordt aangeboden aan de Provinciale Staten. Wél zegt de provincie Gelderland dat elk slachtoffer van een verkeersongeval er één te veel is, blijkt uit Statenvragen die het CDA gesteld heeft. De provincie denkt dat een snelheidsverlaging bij de kruising in Putten er waarschijnlijk niet inzit. "Dit zorgt niet altijd voor een veilige situatie." Verder laat de provincie onderzoek doen naar de weg. "Binnen onze mogelijkheden zijn wij voortdurend op zoek naar verbeteringen", schrijft het college van Gedeputeerde Staten. Wanneer het onderzoek is afgerond, is niet duidelijk.