Rivierengebied

Lesgeven aan gevluchte kinderen is 'een vak apart'

Gevluchte kinderen uit Oekraïne krijgen Nederlandse taal les op een basisschool.
Gevluchte kinderen uit Oekraïne krijgen Nederlandse taal les op een basisschool. © ANP
ALTFORST - In korte tijd hebben veel Gelderse scholen een of meerdere kinderen uit Oekraïne opgenomen in de klas. De taalbarrière maakt het soms lastig om goed onderwijs te geven, maar plek in een schakelklas is er ook niet altijd. "Gelukkig zijn er nu ook online lessen uit Oekraïne."
Directeur Caroline van den Heuvel van basisschool De Tweestroom in Altforst kwam meteen in actie toen ze hoorde over een gevlucht gezin van twee zussen en de kinderen van beide vrouwen. "Op een dinsdagavond is het gezin aangekomen. Vrijdagochtend zat ik bij ze aan de keukentafel zodat ze meteen die maandag konden starten."
De twee kinderen, een meisje in groep 7/8, en een jongetje in groep 2, zitten nu een paar weken op de Tweestroom. De twee kinderen komen inmiddels goed mee in de klas, zegt directeur Van den Heuvel. "De taal is soms wel een lastige barrière."
Maar er komen steeds meer mogelijkheden om daar goed mee om te gaan gelukkig." Sinds kort kan het meisje online lessen volgen in het Oekraïens. "Die zijn gewoon online beschikbaar op het internet."

Gastgezinnen

Er zitten steeds meer Oekraïense kinderen op het reguliere onderwijs, blijkt uit een recente enquête van de Algemene Vereniging van Schoolleiders: vier op de tien scholen hebben inmiddels leerlingen uit Oekraïne op school. Twee weken geleden had nog maar 15 procent van de scholen vluchtelingen in de klas, zegt woordvoerder Rob van Ooijen. "Vaak zijn het kinderen uit gastgezinnen die naar een school in de buurt gaan."
"Maar het is natuurlijk eigenlijk de bedoeling dat kinderen naar een nieuwkomersschool gaan", gaat hij verder. Nieuwkomersscholen zijn bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd die geen Nederlands spreken. Na een schakeljaar stromen kinderen dan uit naar een gewone basisschool. "Maar daar is nu niet altijd plek, of er is geen geschikte locatie in de buurt."

Nieuwe plekken

Het onderwijs is hard bezig om meer plekken op nieuwkomerscholen te creëren. Zo start in de gemeente West Betuwe binnenkort een nieuwkomersklas. Veel kinderen daar zitten nu nog in het regulier onderwijs, zoals op OBS Springplank in Rumpt.
"We hebben nu tien kinderen die in gastgezinnen in ons dorp wonen op onze school. Op een leerlingaantal van 95 is dat een flinke groep", zegt directeur Maaike Heevel. "De kinderen blijven bij ons welkom, maar kunnen ook kiezen voor de nieuwkomersklas. Die klas zit al wel snel vol, veel kinderen blijven dus voorlopig gebruikmaken van ons onderwijs."

Veel vragen

Om de reguliere scholen nog meer te ondersteunen bij het lesgeven aan Oekraïense kinderen organiseert de Algemene Vereniging Schoolleiders deze dinsdag een online cursus samen met Lowan, een organisatie die gespecialiseerd is in onderwijs voor nieuwkomers. Van Ooijen: "We hebben al veel aanmeldingen binnen en merken ook dat er veel vragen bij scholen leven."
Eline van Haarlem is de Gelderse regiocoördinator bij Lowan en directeur van nieuwkomersschool de Schakel in Ede. "Wij proberen zoveel mogelijk te benadrukken aan gemeenten en scholen: maak gebruik van de expertise die er is. Het is echt een vak apart om deze kinderen goed les te geven."
Tegelijkertijd zitten veel nieuwkomerscholen met een tekort aan leerkrachten en is er dus niet altijd plek. "Deze kinderen op een reguliere school is eigenlijk niet wenselijk. Maar een paar kinderen op een school, dat moet kunnen."
Omroep Gelderland legde de Gelderse hulp aan Oekraïense vluchtelingen van dichtbij vast in een documentaire. Verslaggever Karel de Jong ging drie weken geleden mee met Margriet en Mathilde Verbeek uit Beesd. Zij togen naar de Oekraïense grens om met een touringcar tientallen vluchtelingen op te halen. Hoe het ze op die reis en hier terug in Nederland de afgelopen weken is vergaan, is vanavond te zien in de documentaire 'We willen jullie alleen maar helpen': Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog. Vanaf 17.20 uur op TV Gelderland. De documentaire is ook terug te vinden op YouTube.