Achterhoek / Stedendriehoek

Oplichter moet een jaar extra de cel in

Rechtbank Zutphen.
Rechtbank Zutphen. © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - Een notoire oplichter, die nog tot oktober van dit jaar vast zit in de gevangenis in Zwolle, moet nog een extra jaar extra de cel in voor oplichting in onder meer Lichtenvoorde en Apeldoorn. Er was door de officier van justitie ook twaalf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem geëist.
Bovendien moet de man ruim 10.000 euro betalen aan twee van zijn slachtoffers. Er was in totaal 16.000 euro aan smartengeld en schadevergoeding geëist. Het ging om dertien aangiften tegen de geboren Limburger.
Zo bestelde hij allerlei goederen, waarbij hij een valse naam opgaf, zoals in Lichtenvoorde en Winterswijk. Ook werd hij veroordeeld omdat hij een vrouw in Lichtenvoorde, met wie hij zou trouwen, financieel heeft uitgekleed.
Daarnaast dupeerde hij in Apeldoorn een bevriende taxichauffeur door zijn taxi te lenen, waarop hij het voertuig deels vernield weer inleverde. Bovendien had hij meermaals het tankpasje van de taxichauffeur gebruikt en een aantal ritten niet betaald.

Rode draad

Bedrog vormt volgens de officier van justitie de rode draad in het leven van de net 52-jarige oplichter, die dat ook erkende tijdens de rechtszaak twee weken geleden. Daarvoor zit hij in therapie en daarom was de man blij nog vast te zitten, want het ging telkens mis als hij op vrije voeten kwam. Dan greep hij naar alcohol en cocaïne en ging wederom de fout in.
Overigens keek een vrouw uit Hengelo (Overijssel), van wie de zoon financieel werd opgelicht, belangstellend toe tijdens de zitting van twee weken geleden. Ze vertelde dat er bij de recherche in Twente nog veel aangiften in behandeling zijn, zodat de man mogelijk nog meer gevangenisstraf boven het hoofd hangt.