Achterhoek

Hulp voor Oekraïne neemt af: 'Menselijk maar niet wenselijk'

Een berg met knuffels voor kinderen uit Oekraïne.
Een berg met knuffels voor kinderen uit Oekraïne. © Politie Veluwe West
Na de eerste golf van hulp voor Oekraïense vluchtelingen zien lokale initiatieven in Gelderland de animo nu wat inzakken. Er melden zich minder gastgezinnen en er worden minder spullen ingezameld.
In de eerste weken van de oorlog in Oekraïne struikelde je over de ingezamelde spullen. Overal popten initiatieven op die goederen verzamelden en naar de grens brachten. Woonkamers stonden er vol mee. Ook meldden zich talloze mensen als gastgezin om Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. Maar de animo neemt na anderhalve maand oorlog af.
"De speech van president Zelensky (in de Tweede Kamer, red.) gaf het al aan: vergeet ons niet. De eerste 2 tot 2,5 week willen mensen wat doen, helpen. Helaas merk je dat het wat afzwakt. Dat is menselijk maar zeker niet wenselijk", zegt Maurits Klaver van het initiatief Druten voor Oekraïne.
"We hebben meer aanmeldingen van Oekraïense gezinnen dan we gastgezinnen hebben."
Klaver verwacht bovendien dat er nog een vluchtelingengolf op Nederland af komt. "Zondag is de tweede fase van de mobilisatie uitgeroepen in Oekraïne. Mannen moeten nu niet meer hun eigen dorp verdedigen, maar worden naar het front gestuurd. Ik denk dat veel vrouwen in die dorpen nu ook nog gaan vluchten."

Eerste schrik voorbij

Ook in Winterswijk merken ze de verminderde animo, daar vooral in de hoeveelheid spullen die worden ingebracht. "De eerste schrik is voor iedereen wel voorbij. We merken dat het iets rustiger wordt."
"Dat was wel te verwachten: je ziet in het begin dat mensen heel erg inspringen. We waren druk om dat allemaal te kanaliseren. Maar je weet dat er een moment komt dat het inzakt", aldus Mark van Dam van de Winterswijkse Uitdaging. "Maar vrijwilligers hebben we genoeg, daar mogen we niet over klagen."
Ze sturen nog regelmatig spullen naar Oekraïne. "Kleding is er inderdaad voldoende, maar er blijft wel behoefte aan medicijnen, verbandmiddelen."
Volgens Vluchtelingenwerk Nederland is dit een golfbeweging die je vaker ziet na een crisis. "We hebben ontzettend veel aanmeldingen van vrijwilligers gekregen, mensen hebben geld gedoneerd, of een slaapplek aangeboden. Dat is een reactie op het eerste nieuws: mensen willen graag iets doen. Maar het is niet gek dat dat na een paar weken omlaag gaat. Mensen hebben al iets gedaan, of wachten nog op wat ze kunnen doen."
Overigens hebben ze er niet overal last van. "Aanbod krijgen we nog steeds van alle kanten", zegt Henk Mulder van de Stichting Thuisopvang Oekraïners Bronckhorst/Doetinchem. "Als ze vanaf de kansel voor ons zeggen dat er behoefte is aan fietsen, komen ze ook."
Bekijk onze documentaire 'Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog':
GLD doc - 'We willen jullie alleen maar helpen' Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog