Arnhem en omstreken

Vier en vijf jaar cel voor Colombiaanse drugskoks

Vier en vijf jaar cel voor Colombiaanse drugskoks
Vier en vijf jaar cel voor Colombiaanse drugskoks © Persbureau Heitink
ARNHEM - Drie Colombianen zijn veroordeeld tot celstraffen van vier en vijf jaar voor betrokkenheid bij een megadrugslab in Arnhem. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. Het crystal methlab dat vorig jaar in uiterwaardengebied Meinerswijk ontdekt werd, behoort tot de vijf grootste labs van de afgelopen jaren. De drie mannen hebben zich volgens de rechtbank onder meer schuldig gemaakt aan de productie van de gevaarlijke drugs.
Justitie eiste tegen de mannen van 28, 35 en 39 jaar oud twee weken geleden celstraffen van zes en zeven jaar. Het drugslab in Meinerswijk werd vorig jaar april opgerold. Door een tip in het onderzoek van de landelijke recherche naar een andere drugszaak ontstond het vermoeden van een lab op dit adres. Agenten van de Dienst Speciale Interventies vielen de enorme loods vervolgens binnen en vonden achter een verborgen doorgang een smalle gang, die leidde naar het lab.

Bedden, weegschalen en kookplaten

Er waren meerdere ruimtes. In een aparte leefruimte stonden drie bedden en lagen onder andere etenswaren. Er was een ruimte waarin de methamfetamine werd ontdekt en waar ook weegschalen en kookplaten stonden. In totaal werd er 622 kilo methamfetamine gevonden. Daarnaast waren er ruimtes met vriezers en centrifuges en een ruimte voor de opslag van chemicaliën.
De drie Colombianen ontkenden tijdens de rechtszitting dat ze de drugs zouden hebben geproduceerd. Ze beweerden dat ze vooral schoonmaakwerkzaamheden in het pand verrichtten. Maar volgens de rechtbank is er bewijs dat ze ook betrokken waren bij het drugsproces. Zo is er dna aangetroffen op maskers en handschoenen.
De 28-jarige man en de 39-jarige man moeten beiden vier jaar de cel in. Volgens de rechtbank hebben ze beiden zeker een aantal dagen in het lab gewerkt. De 35-jarige Colombiaan krijgt vijf jaar. Hij heeft zeker twee maanden in het drugslab gewerkt en had een meer coördinerende rol.