Gelderland

Oproep om Oekraïners te waarschuwen voor luchtalarm

Om 12.00 uur gaat het luchtalarm weer af.
Om 12.00 uur gaat het luchtalarm weer af. © Pixabay
ARNHEM - Verschillende Gelderse gemeenten doen vanochtend een oproep op Twitter om Oekraïense vluchtelingen te waarschuwen voor het luchtalarm dat maandelijks wordt getest.
Vandaag om 12.00 uur gaan de sirenes weer af. Door de oorlog in hun eigen land, zouden Oekraïners hiervan kunnen schrikken. Om dat te voorkomen, wordt de maandelijkse test dit keer ook in het Engels, Oekraïens en Russisch aangekondigd.

Leg uit dat er niets aan de hand is

Onder meer Wageningen, Berg en Dal, Tiel, Maasdriel, Lingewaard, Nijkerk en Barneveld doen op Twitter een oproep om Oekraïense vluchtelingen te waarschuwen voor deze test. "Heb je contact met Oekraïense vluchtelingen? Waarschuw ze en leg uit dat er niets aan de hand is."
Wat als het luchtalarm echt afgaat?
Is het niet de eerste maandag van de maand en gaat de sirene? Ga dan naar binnen, sluit ramen en deuren en luister naar de rampenzender. In onze provincie is dat Omroep Gelderland. Soms waarschuwt de overheid via geluidswagens. Ook vind je informatie op internet. Lees hier meer over wat je moet doen als het luchtalarm afgaat.