Arnhem en omstreken

Stations staan vol met gefrustreerde reizigers: 'Niemand vertelt ons iets'

Een man wacht met drie kinderen tevergeefs op een trein.
Een man wacht met drie kinderen tevergeefs op een trein. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De storing bij NS gaat nog veel langer duren dan gedacht. De hele zondagavond rijden er geen treinen van de NS. Op stations door het hele land blijven reizigers gefrustreerd achter. Ook op station Arnhem wordt volop geklaagd: “Daar sta je dan, in de kou, zonder faciliteiten.”
De storing zit in het systeem dat gedurende de dag de actuele planning maakt, meldt de NS. De online reisplanner klopte daardoor vaak niet. Ook kon de NS urenlang geen reisinformatie tonen op de stations, maar die storing is inmiddels verholpen.

‘Niemand vertelt ons iets’

De grote problemen veroorzaken scheve gezichten op het station in Arnhem. Zo staat er een man met drie kinderen die naar Utrecht moet en ‘wacht op een trein die niet komt’. “We weten niet eens wat er aan de hand is, niemand vertelt ons iets”, klaagt hij.
Door de storing rijdt er geen enkele NS-trein.
Door de storing rijdt er geen enkele NS-trein. © Omroep Gelderland
“Ik heb een taxi gebeld: 150 euro. Dat betaalt de NS niet, dus staan we hier vast. In de kou, geen faciliteiten, niets. Zoek het maar uit. Dat idee kreeg ik erbij.”

Vliegtuig halen

Een vrouw uit Heelsum was op weg naar Baarn voor een concert waar haar vrienden aan meedoen. “En ik zou er logeren. Eindelijk na corona weer, twee leuke dagen. Ik ga nu maar terug naar huis, want dat gaat niet lukken.”
Deze vrouw uit Heelsum zag haar uitje naar Baarn in rook opgaan.
Deze vrouw uit Heelsum zag haar uitje naar Baarn in rook opgaan. © Omroep Gelderland
Voor een Engelsman die op het station staat, is dat geen optie. Om 18.30 uur vertrekt zijn vliegtuig vanaf Schiphol. “We dachten dat het een rustige trip ging worden, maar nu er toch een beetje paniek.” Hij heeft wel een taxi geregeld om op het vliegveld te komen.

Bussen bomvol

De NS heeft geen bussen ingezet, omdat er te weinig zijn voor heel Nederland. Regionale vervoerders zoals Arriva rijden wel. Maar de bussen zitten overvol, waardoor er haltes worden overgeslagen.
Een rit met de bus is voor de vrouw uit Heelsum sowieso geen optie. “Een paar maanden geleden reden de treinen ook niet op zondag. Toen heb ik er zes uur over gedaan om in Delft te komen”, vertelt ze. “Dus ik denk dat ik Arnhem maar in ga. Weet u misschien iets leuks?”