Rivierengebied

Corsoseizoen eindelijk van start: 'Lastig om iedereen op gang te krijgen'

Annet Schimmel, voorzitter van corsoclub Maurik.
Annet Schimmel, voorzitter van corsoclub Maurik. © Omroep Gelderland
TIEL - Na twee jaar van afwezigheid is het corsojaar zondag officieel van start gegaan met een markt in het centrum van Tiel. De ontwerpen voor deze zestigste editie waren dus al een tijdje klaar. Sommige clubs zijn al behoorlijk ver gevorderd met bouwen, anderen moeten nog beginnen. En de effecten van de coronatijd poets je maar zo niet even weg.
"Het corso heeft echt wel geleden onder de coronapandemie", vertelt Annet Schimmel, voorzitter van corsoclub Maurik. "Er zijn veel mensen die toch wel angstig zijn om te beginnen. Het is lastig om iedereen weer op gang te krijgen en te motiveren. Maar ik hoop dat nu het weer begint en we weer volop aan de gang kunnen, dat ze toch wel weer meedoen."
Maar natuurlijk is er ook een groep diehards die al lange tijd staan te trappelen om te gaan bouwen. De afgelopen periode heeft die groep bij Maurik met horten en stoten al flinke vorderingen gemaakt met de wagen 'Losing panda's'.
Corsomarkt in het centrum van Tiel.
Corsomarkt in het centrum van Tiel. © Omroep Gelderland
Ontwerper Wilma Jacobs heeft het corsovirus al weer flink te pakken. "Ja, ik heb er heel veel zin", zegt ze met lichtjes in haar ogen. "Toen ik begon met het ontwerp was het de periode dat de panda's naar Ouwehands Dierenpark kwamen. Ik dacht wel even: 'Zou het er ooit nog komen?' Maar het gaat er nu in september echt van komen."
Jacobs verheugt zich vooral op de laatste weken. "Dan zit de sfeer er hier lekker in. Hebben we er allemaal zin in en zijn we lekker aan het plakken. De muziek staat lekker aan; dat is echt heel gezellig. En als hij dan naar buiten kan en heel aankomt in Tiel, dat is ook wel heel fijn."

Extra tijd voor jeugdwagen

Door de pandemie heeft de club wel extra tijd gevonden om voor het eerst ook een jeugdwagen te maken. De 6-jarige Levi van Ewijk tekende voor het ontwerp. "Hij was als 4-jarige al zo enthousiast bij het kindercorso", vertelt Schimmel. "Hij kwam aan het begin van de coronatijd een aantal tekeningen van wagens brengen. Hij was er al een hele tijd mee bezig met lego en duplo en allemaal creaties. Hij was zo enthousiast. Toen hebben we hem tot jeugdontwerper gemaakt."
Ondanks dat het binnen de eigen club lekker loopt met het bouwseizoen, is de voorzitter er nog niet direct van overtuigd dat de jubileumeditie in september een daverend feest wordt. "Het is een beetje koffiedik kijken", zegt ze. "Er zijn clubs die al heel enthousiast zijn maar er zijn ook clubs die nog moeten beginnen. En wat als er toch weer een opleving van het virus komt. Ik hou er rekening mee dat het alsnog afgelast kan worden. We hebben dat natuurlijk twee jaar lang meegemaakt dus ik wil het eerst zien, dan geloven."