Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Dit weten we nu over de dodelijke schietpartij in de McDonald's (en de verdachte)

De vestiging van McDonald's in Zwolle waar de moord plaatsvond; een man uit de regio Arnhem zit vast.
De vestiging van McDonald's in Zwolle waar de moord plaatsvond; een man uit de regio Arnhem zit vast. © ANP
ARNHEM - Er is nog steeds weinig bekend over de schutter (32) uit de omgeving van Arnhem die twee Zwolse broers doodschoot bij een vestiging van fastfoodrestaurant McDonald's in Zwolle. Hij zou hebben toegegeven de schutter te zijn.

Dit is wat we nu weten:

Woensdag, 30 maart: Het is ongeveer 18.00 uur wanneer de politie in Zwolle een melding krijgt van een schietincident aan de Floresstraat in Zwolle. Even voor 19.30 uur zegt de politie dat de schietpartij bij een vestiging van McDonald's is. Een uur later meldt ze dat er twee doden zijn gevallen.
In het restaurant waren tijdens het schietincident ongeveer honderd gasten aanwezig. Zij probeerden in paniek naar buiten te vluchten.
Donderdag, 31 maart: De politie in Zwolle meldt op Twitter om 11.39 uur een man van 32 te hebben aangehouden 'op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijke schietincident'. "De man meldde zich woensdagavond op het politiebureau in Deventer."
Verslaggever Tom Meerbeek (RTV Oost) over de slachtoffers
RTV Oost meldt dat de doden twee broers zijn en dat veel kinderen getuige van het drama waren. Enkele Zwolse scholen zijn die woensdag na afloop van een schoolvoetbaltoernooi op een voetbalcomplex vlak bij McDonald’s bij dit fastfoodrestaurant gaan eten.
Bij de dubbele liquidatie kwamen een 57-jarige en een 62-jarige Zwollenaar om. De jongste van de twee broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar die werden doodgeschoten zou criminele contacten hebben. De oudste broer is gisteren 'gruwelijk meegesleept' in de sores van z'n broer, is de gedachte. De broers runden onder meer in Hattem multifunctioneel centrum ’t Heem en discotheek Maxim die daarin was gevestigd.
Vrijdag, 1 april: De man die is aangehouden voor de dubbele moord in Zwolle, zegt dat hij de schutter is. Dat schrijft RTV Oost. Het Openbaar Ministerie zegt in de ochtend dat de verdachte uit de regio Arnhem komt. Hij wordt verdacht van moord. De onderzoeksrechter beslist dat de verdachte minimaal twee weken achter de tralies blijft. Hij zit in beperkingen, waardoor hij alleen maar contact mag hebben met zijn advocaat om het politieonderzoek niet te frustreren.
In een hotel komen ongeveer dertig mensen bijeen die op het moment van de schietpartij in het fastfoodrestaurant waren. "We stonden te bestellen en hoorden plots de schoten, nog geen twee meter verderop. Ik keek de schutter op zijn rug en zag de vonken uit het pistool komen", zegt een jonge vrouw tegen RTV Oost.
Hüseyin Torunlar.
Hüseyin Torunlar. © Be Quick '28
Voetbalclub Be Quick '28 in Zwolle schrijft een in memoriam over Hüseyin Torunlar. Hij was jarenlang betrokken was bij de vereniging die - tragisch genoeg - vlak bij de plek is gevestigd waar de broers werden doodgeschoten.
Zaterdag, 2 april: Behalve bij horecazaken in Zwolle waren de gedode broers Torunlar dus betrokken bij multifunctioneel centrum 't Heem in Hattem. Die banden zijn enige tijd geleden doorgesneden, komt naar voren uit gegevens van de Kamer van Koophandel. In 't Heem zitten tegenwoordig een bowlingclub, restaurant en kinderspeelplaats.
Voorzitter Marcel Meijer van Bowlingvereniging Hattem reageert tegenover Omroep Gelderland geschrokken op de dood van de broers, maar zegt beiden niet te kennen: "Ik heb ze misschien een paar keer gezien."
Zondag, 3 april: Beide broers zijn onder grote belangstelling begraven in Zwolle, meldt De Stentor.