Achterhoek

Henk (72) maakt zijn droom waar: hij bouwt een huis voor Helena

Henk Heijnen voor het HelenaHuis
Henk Heijnen voor het HelenaHuis © René Arendsen
AALTEN - Wat heeft Aalten gemeen met Rome en Jeruzalem? Het Achterhoekse dorp is net als de hoofdsteden in Italië en het Heilige Land gebouwd op zeven heuvels. Op één van de hoogste toppen staat de Oude Helenakerk van Aalten. Het is een middeleeuwse kerk met houten banken die in een halfronde opstelling om de preekstoel staan. Het godshuis is gewijd aan Sint-Helena. Zij was de moeder van de Romeinse keizer Constantijn die zich bekeerde tot het christendom.
Ondernemer Henk Heijnen (72) komt al zijn hele leven in de Oude Helenakerk. Als 15-jarige leerling-timmerman kreeg hij opdracht om de grenen vloerplanken uit de kerk te verwijderen. Toen is zijn liefde voor de kerk gewekt. Deze maand opent Henk een speciaal museum over de Oude Helenakerk en haar lange geschiedenis.
Oude Helenakerk van Aalten
Oude Helenakerk van Aalten © René Arendsen

Piet te Lintum

Het HelenaHuis is gevestigd in een voormalig winkelpand tegenover de oude kerk. Henk geeft vol passie en enthousiasme een rondleiding. “Hier komt een tentoonstelling met historische vondsten uit de Helenakerk, maar ook van prachtige schilderijen. Ik heb honderd werken van de Aaltense kunstenaar Piet te Lintum gekregen. Die man is geweldig. Hij heeft de Saksische boerderijen vastgelegd. Ik denk dat we heel veel mensen een groot plezier gaan doen met deze schilderijen.”
Replica van de Aaltense grafkelder
Replica van de Aaltense grafkelder © Omroep Gelderland

Grafkelder

Pronkstuk van in het nieuwe museum is een replica van de grafkelder in de Oude Helenakerk. Henk is daar één keer binnen geweest en heeft meteen de maten opgenomen. Hij bouwde de grafkelder op ware grootte na inclusief alle details. “In oktober 1973 heb ik de grafkelder ontdekt,” vertelt Henk trots. “De normale toegang tot de grafkelder was afgesloten. Via een gat in het dak lukte het me om binnen te komen. Ik heb altijd een duimstok, schrijfblok en potlood bij me dus ik heb meteen tekeningen gemaakt. Die kwamen jaren later goed van pas toen ik de replica van de grafkelder wilde maken.”

Originele schilderijen

In de grafkelder zijn drie lichamen bijgezet. Eén is van baron Hambroich en Weleveld. Zijn vrouw moest ook begraven worden in de Oude Helenakerk, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Het adellijke echtpaar uit de achttiende eeuw is vereeuwigd op twee schilderijen. Henk heeft de originele doeken in bruikleen gekregen van een museum in Zwolle. “Ik heb de schilderijen moeten laten restaureren. Daar was ik graag toe bereid. Deze schilderijen horen thuis in Aalten.”
Baron en barones Hambroich en Weleveld
Baron en barones Hambroich en Weleveld © Omroep Gelderland

Openingstijden

De officiële opening van het HelenaHuis is op 21 april door de theoloog des vaderlands Thomas Quartier. Vanaf zaterdagmiddag 23 april zijn alle bezoekers welkom tussen 13.30 uur en 16.30 uur. De Oude Helenakerk is weer voor publiek toegankelijk vanaf Hemelvaartsdag. Daarna is de middeleeuwse dorpskerk iedere woensdag en donderdag open. Het HelenaHuis sluit de openingstijden aan op die van de kerk.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.