Noord-Veluwe

Plan voor oud vakantiepark houdt buurt wéér in zijn greep

Plannen voor de percelen aan het einde van de Berkenweg in Doornspijk zorgen voor veel onrust.
Plannen voor de percelen aan het einde van de Berkenweg in Doornspijk zorgen voor veel onrust. © Omroep Gelderland
DOORNSPIJK - Bewoners van de Berkenweg in Doornspijk maken zich opnieuw zorgen over de toekomst van hun straat. Stacaravans op een voormalig vakantiepark aan het einde van die straat moeten namelijk plaatsmaken voor woningen, en op het naastgelegen park wordt nog extra ruimte gecreëerd voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Woensdagavond bespreekt de gemeenteraad van Elburg de plannen in een commissievergadering.
"Het is bijzonder dat dit allemaal maar zo mag." Rens Polinder woont aan het einde van de Berkenweg. Naast zijn perceel worden op dit moment al arbeidsmigranten gehuisvest. "Dat die hier wonen, vinden we allemaal nog niet zo'n groot probleem. Het aantal dat er woont, wel."
Op dit moment staan er vijftien huisjes op het terrein, waarin zes arbeidsmigranten per huisje mogen wonen. "En nu staat er in de plannen van de projectontwikkelaar dat er ook nog een 'bedrijfswoning' neergezet gaat worden, waar óók nog zes arbeidsmigranten in mogen wonen. Dat is toch geen bedrijfswoning?"

Niet geluisterd naar al het advies van specialisten

Die projectontwikkelaar, NOM bv, heeft ook het naastgelegen terrein in bezit. Daar staan oude en vervallen stacaravans, waar de ontwikkelaar eerder al 'mensen met onbegrepen gedrag' wilde laten wonen. De buurt protesteerde tegen die plannen, en de gemeente besloot uiteindelijk geen vergunning te geven. "Dat is onder meer vanwege advies van specialisten, die vertelden dat je geen arbeidsmigranten en andere moeilijke doelgroepen bij elkaar moet plaatsen", weet Polinder nog.
"Diezelfde specialisten vertelden ook dat het aantal arbeidsmigranten in een buurt in verhouding moet zijn met het aantal bewoners daar. En dat er draagvlak moet zijn bij de omwonenden. Dat draagvlak is er voor vijftien huisjes met vier arbeidsmigranten, dus zestig in totaal. Niet voor 96, wat nu de bedoeling is. Maar daarbij lijkt de gemeente niet naar ons te willen luisteren."

Geen kippenhok, wel vier huizen

En dus gaat Polinder woensdagavond namens de straat inspreken in de commissievergadering. "En dan moeten we het ook hebben over die plannen voor de vervanging van die stacaravans. Daar mogen ineens in totaal vier nieuwe huizen gebouwd worden, als die stacaravans en een bestaande woning gesloopt worden. Dat verbaast ons enorm, want qua aantal vierkante meters bebouwing is dat heel veel. Als ik hier een kippenhok wil plaatsen, is dat al moeilijk, omdat we pal tegen Natura2000 aan wonen. Maar vier nieuwe huizen zouden geen probleem zijn? En als die er dan staan, hebben we geen garantie dat daar niet ook arbeidsmigranten in gaan wonen."
De bezwaren van de omwonenden zijn door de gemeente al behandeld en verwerkt in de plannen. Toch is dat nog niet genoeg voor de omwonenden. En dus zullen zij woensdagavond de commissie toespreken. De gemeenteraad zal dan over een paar weken beslissen of de plannen door mogen gaan, of dat er nog wijzigingen nodig zijn.