Arnhem en omstreken

Ooggetuigen liquidatie McDonald's: 'Ik zag de vonken uit het pistool komen'

Onderzoek bij de McDonald's in Zwolle.
Onderzoek bij de McDonald's in Zwolle. © ANP
ZWOLLE - "We stonden te bestellen en hoorden plots de schoten, nog geen twee meter verderop. Ik keek de schutter op zijn rug en zag de vonken uit het pistool komen." Het is het verhaal van een jongedame die woensdagavond getuige was van de dubbele liquidatie in de McDonald's in Zwolle. De vermoedelijke schutter is een 32-jarige man uit de omgeving van Arnhem. Hij zit vast.
In de hoop de nachtmerrie af te sluiten, kwamen vrijdag ooggetuigen naar Hotel Lumen in Zwolle om te praten over de koelbloedige moord, meldt RTV Oost.
Ongeveer vijftien mensen lopen het hotel in om met elkaar te praten over de gebeurtenis. Een aantal ook om spullen op te halen die ze in alle paniek hadden achtergelaten die bewuste avond. Samen met haar vriendin is een ooggetuige naar de speciale bijeenkomst gekomen. Zelf is ze hulpverleenster, haar vriendin is psycholoog.

Reanimeren

Allebei waren ze in het restaurant in Zwolle-Noord. "Het was heel surrealistisch, alsof het een film was", zegt een van de vrouwen. "De schutter droeg een donkerbruine jas en had donker haar. Ik schat dat hij ongeveer 1,90 meter lang is, het was een vrij grote man met brede schouders. Uit het niets begon hij te schieten, in de buurt van de koffiecorner. Gelukkig heb ik de slachtoffers niet gezien."
De dames vluchten net als de andere gasten eerst naar buiten. Terwijl iedereen probeert zo ver mogelijk van het gebouw weg te komen, besluit de vrouw terug te gaan naar de McDonalds. "Ik vroeg aan het personeel van de McDonald's of ik kon reanimeren. Dat had volgens hen geen zin meer." Die nacht slapen ze allebei niet. "Alles kwam terug en ik had een heel onveilig gevoel."

Afsluiten en verwerken

De vriendinnen hebben veel steun aan elkaar en praten veel. Toch vinden ze het belangrijk bij de bijeenkomst te zijn en lotgenoten te spreken. En om te luisteren naar burgemeester Peter Snijders van Zwolle, die ook aanwezig is. "We hopen het hier vandaag af te sluiten en een plekje te geven."
De man uit de regio Arnhem die nu vast zit, meldde zich woensdagavond zelf bij de politie. Hij heeft bekend de schutter te zijn. Bij het schietincident kwamen twee Zwolse broers om het leven.