Arnhem en omstreken

Dierentuin kan tegen geintje, maar er werkt géén 'meneer De Leeuw'

'Meneer De Leeuw' werkt niet bij Burgers' Zoo.
'Meneer De Leeuw' werkt niet bij Burgers' Zoo. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Met beide benen trapten al ruim 500 mensen er vandaag in: ze belden met Burgers' Zoo in Arnhem om te vragen naar 'meneer De Leeuw'. Een grap zo oud als humor zelf, maar tóch blijven we er op 1 april om lachen. En vooral in goed gezelschap, zegt beroepsgrappenmaker Silvester Zwaneveld uit Apeldoorn.
"Wij kunnen echt wel tegen een geintje", zegt woordvoerder Bas Lukkenaar van Burgers' Zoo. "Maar het heeft een serieuze kant. Het is echt zo dat we extra mensen moeten inplannen om al die telefoontjes aan te beantwoorden. Vorig jaar waren het er zelfs 1100."
Enkele jaren geleden kregen bellers naar de Arnhemse dierentuin een bandje te horen waarop Paul de Leeuw te horen was. Die wees bellers erop dat ze wellicht voor de gek waren gehouden.
Dit jaar is er in ieder geval taart voor de medewerkers die alle bellers moeten teleurstellen in hun zoektocht naar 'meneer De Leeuw'.
'Nee, meneer De Leeuw werkt niet bij de dierentuin'

'Leuker met gezelschap'

Veel bellers hebben al snel in de gaten dat ze op 1 april aan het verkeerde adres zijn bij de dierentuin, en dus voor de gek zijn gehouden door vrienden of bekenden.
En juist dat maakte de oeroude grap leuk, meent de Apeldoornse cabaretier Silvester Zwaneveld. "Een wildvreemde vragen om meneer De Leeuw te bellen, dat is niet zo grappig. Maar het is wél leuk om deze grap in bekend gezelschap te maken en dan de uitwerking te zien."
Een ander voorbeeld van een geslaagde 1 april-grap vindt Zwaneveld het 'advies' dat in 1967 klonk om televisietoestellen in aluminiumfolie te verpakken. Kijkers zouden zo kijk- en luistergeld ontlopen. Het aluminiumfolie was toen héél snel uitverkocht.