nieuws

De eerste aardappeloogst komt uit Gelderland: 'Ik doe het met passie, liefde en geluk'

Aardappelteler Ferdinand Eeuwes met eerste kistje nieuwe aardappelen.
Aardappelteler Ferdinand Eeuwes met eerste kistje nieuwe aardappelen. © Omroep Gelderland
GROESSEN - Aardappelteler Ferdinand Eeuwes uit Groessen heeft het voor elkaar. Hij is dit jaar de eerste Nederlandse aardappelteler die de nieuwe aardappels kan oogsten.
De eerste aardappeloogst komt uit Gelderland: 'Ik doe het met passie en liefde, en geluk'
Dit jaar komt de winnaar ook voor het eerst uit Gelderland. Net als met de eerste haring, de eerste asperge of het eerste kievitsei is het onder aardappeltelers ieder jaar weer een sport om als eerste de nieuwe-aardappel uit de grond te halen. Meestal gaan Zeeuwse boeren met de eer strijken. En daar is teler Ferdinand van De Groene Schuur in Groessen uiterst trots op. "Ik doe het met passie, liefde en geluk."

Jonger en zoeter

De aardappelen worden jong geoogst, voordat de suikers worden omgezet in zetmeel. Daardoor zijn de primeurs kleiner van stuk en hebben een dunne schil. Vandaar dat je deze aardappel niet kan schillen. maar moet schrappen. Of gewoon stevig afboenen, dan valt de schil er gewoon vanaf. Of je laat de schil er gewoon opzitten en na wassen kunnen ze, in gelijke stukken gesneden, gebakken of gekookt worden. Zoeter van smaak dus en je wordt er minder dik van.

Opbrengst voor Oekraïne

Traditioneel wordt het eerste mandje van deze zogenoemde Primeur-aardappels geveild voor het goede doel. Eeuwes heeft grootse plannen om het eerste mandje van deze aardappels te laten veilen voor het goede doel. "Ik wil de opbrengst bestemmen voor Oekraïne. Want daar kwam altijd ons voedsel vandaan. Ik vind het een mooi gebaar om iets terug te doen."
Ook bieden? Dat kan op www.degroeneschuur.nl.