Achterhoek

Benzineprijs onder de 2 euro, dus komen de Duitsers hier tanken

De prijzen liggen in Nederland lager dan in Duitsland.
De prijzen liggen in Nederland lager dan in Duitsland. © Omroep Gelderland
DE HEURNE - Ongekend is het: Duitsers komen door de Nederlandse accijnsverlaging zelfs de grens over om hier te tanken. Bij pomphouder Gerrit Heinen uit De Heurne staat de benzineprijs momenteel op 1,938 euro per liter. "Der Preis macht die Musik", zegt een Duitse klant, die even de grens is overgestoken.
Bij de pomphouder in De Heurne hebben de eerste Duitsers hebben zich vrijdagochtend al gemeld. "We kunnen toch echt zien dat de dieselprijzen in Duitsland momenteel aanzienlijk hoger liggen dan in Nederland", zegt Heinen. Maar niet alleen de diesel, ook de benzine is bij deze pomp een stuk goedkoper, zegt een Duitse klant. "In Duitsland kost het 2,07 euro. Op een tank van 40 liter maakt dat wel verschil. In deze tijden moeten we besparen waar we kunnen."
Bekijk de video over het tanken:
Benzineprijs onder de 2 euro, dus komen de Duitsers hier tanken
Het prijsverschil op diesel is nog groter. Bijna 40 cent verschil, weten de Duitsers. "We zien het tankverkeer deze kant op, maar zijn het ook gewend dat het de andere kant op gaat. Nu zijn wij weer aan de beurt", zegt Heinen verheugd.

Accijnsverhoging van 2014

Heinen is blij dat het kwartje nu zijn kant opvalt. In 2014 was dat namelijk wel anders. "Dat was niet leuk. Toen we die accijnsverhoging kregen, toen zijn we in twee à drie dagen tijd de helft van de omzet kwijtgeraakt."
De afgelopen periode was geen gouden tijd voor Heinen: door de hoge prijzen in Nederland gingen veel van zijn klanten naar Duitsland om te tanken. Die tijd lijkt nu even voorbij. "Hopelijk krijgen we nu weer een beetje terug. Goede tijden, slechte tijden. Dat hoort er een beetje bij en het hoort een beetje bij de grens. Gelukkig staat ons bedrijf op meerdere poten, per saldo hebben we het wel gered."
Heinen heeft de prijzen flink laten dalen. Diesel onder de 1,80 euro, Euro95 kost 1,938 euro en Super98 kost 1,988 euro per liter. Voor lpg staat de prijs onder de euro. Heinen is blij dat de literprijs weer daalt. "Het wordt weer leuk. De situatie is niet te voorspellen en dat is ook het bittere. We hebben de meest idiote prijsstijgingen in een dag gezien. Als je dan de aanleiding ziet, word je daar alleen maar heel verdrietig van."