Rivierengebied

Ooievaarseieren in gevaar door sneeuw: kijk hoe ze gered kunnen worden

Piet van Andel heeft al eerder met succes eieren uitgebroed.
Piet van Andel heeft al eerder met succes eieren uitgebroed. © Omroep Gelderland
HERWIJNEN - Het winterweer brengt de broedende ooievaars in Herwijnen in de problemen. Bij hevige sneeuwval kunnen de dieren in de Ooievaarsopvang hun eieren niet warm houden en verlaten ze het nest. Dan komt Piet in actie met zijn speciale eierkistje. "Het is een serieus gevalletje."
Als er te veel sneeuw valt, pakt zich dat samen in het nest van de ooievaars. Voor pa en moe ooievaar wordt het dan een onmogelijke opgave om de eieren warm te houden. Dan verlaten zij het nest.
Piet van Andel van de opvang in Herwijnen broedt de eieren dan zelf uit. Dat doet hij niet door erop te zitten, maar hij gebruikt een speciale broedmachine in een kist. Dat deed hij al eerder met succes.

'Beetje sneeuw is geen punt'

De broedmachine van Piet is al meer dan veertig jaar oud en werkt op lampen. Toch werkt het apparaat nog prima. Het duurt wel uren voordat de machine bruikbaar is. Daarom heeft Piet de broedmachine al aangezet om meteen in te grijpen als de sneeuwval te hevig wordt. Of dat ook gebeurt, is nog maar afwachten.
"Een beetje sneeuw is geen punt", legt Piet uit. "Maar als uitkomt wat ze voorspeld hebben, zeven of tien centimeter sneeuw, dan is het een serieus gevalletje." Dan gaat de machine dus aan. Weer of geen weer, met de ooievaarseieren in Herwijnen zit het dus wel snor.
Ontdek meer over de magische doos van Piet in de onderstaande video:
Bij hevige sneeuw redt Piet de ooievaars